Nalazite se
  • Pop Tech
  • Kineski električni auto ima domet od 1040 km
Članak
Objavljeno: 18.12.2023. 16:46

Nio 

Kineski električni auto ima domet od 1040 km

Masovna proizvodnja nove baterije od 150 kWh za električna vozila počet će u travnju 2024. godine.

Kineski električni auto ima domet od 1040 km

Kineski proizvođač električnih automobila Nio uskoro će u prodaju lansirati najveću bateriju s "polučvrstim stanjem" od 150 kWh (140 kWh iskoristivo).

Kako bi pokazao koliko veliki domet nova baterija može pružiti, izvršni direktor tvrtke William Li vozio je prototipna inačica automobila Nia ET7 puna 1044 kilometra, za što mu je trebalo 14 sati, a to je udaljenost koja premašuje mnoga vozila na benzin, piše portal Car News China.

Test je proveden na prilično niskim temperaturama između -2 °C i 12 °C, a vožnja je uglavnom bila poluautonomna, odnosno u modu "Navigate-on-Pilot+", kako to naziva Nio, dok je brzina bila ograničena na 90 km/h. Prosječna brzina tijekom vožnje je iznosila 83,9 km/h, s vremenom putovanja od 12,4 sata bez zaustavljanja. Nakon prijeđena 1044 km, u bateriji je još ostalo 3 posto kapaciteta, što bi bilo dovoljno za dodanih 30 km dometa.

baterija2

Proizvedena od tvrtke WeLion New Energy Technology, baterija ima gustoću energije jedne ćelije od 360 Wh/kg (za usporedbu Tesline najnovije ćelije su ispod 300 Wh/kg). Baterije u polučvrstom stanju koriste elektrolite od gela, gline ili smole, nudeći veću gustoću energije i otpornost na vatru od sadašnjih baterija. Međutim, one su još uvijek daleko od nadolazećih potpunih solid-state baterija, koje bi mogle udvostručiti gustoću energije.

Nio je proizvođač luksuznih električnih vozila u Kini koji prodaje vozila bez baterije, omogućujući vam da uzmete mjesečnu pretplatu na bateriju kao uslugu (BAAS), koja vam također omogućuje da u bilo kojem trenutku zamijenite svoju bateriju za veću.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Nio
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->