Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.03.2011. 09:57

Od danas i u Hrvatskoj1 

Dostupan Internet Explorer 9

Posljednju inačicu Microsoftovog internetskog preglednika u beta fazi preuzelo je više od 40 milijuna korisnika

Dostupan Internet Explorer 9

Stigao je novi Internet Explorer

Službeno je dostupna nova verzija Microsoftovog internetskog preglednika, Internet Explorer 9, koju je do sada u probnoj fazi preuzelo više od 40 milijuna korisnika, te se prema ispitivanju NSS Labs pozicionirala kao najsigurniji internetski preglednik na tržištu. Povijest Microsoftovih preglednika seže unatrag 16 godina, kada je tvrtka predstavila prvu verziju Internet Explorera, kao dio operativnog sustava Windows 95 Plus! Pack.

"Internet Explorer 9 nudi najbolje iskustvo weba" - rekao je Kristijan Kramarić, voditelj grupe proizvoda klijentskog softvera u Microsoftu Hrvatska. – "Danas, web može otkriti snagu i performanse ponajboljeg računalnog hardvera zahvaljujući funkcionalnostima Windowsa i Internet Explorera 9. Internetske stranice se, također, mogu "ponašati" kao aplikacije unutar operativnog sustava Windows 7, zahvaljujući funkcionalnosti smještaja stranica u traku sa zadacima. Zahvaljujući partnerskoj pomoći i web-zajednici, Internet Explorer 9 prešao je iz faze rane bete u finalnu inačicu za manje od godinu dana" – dodaje Kramarić.

Internet Explorer 9 dizajniran je na način da stavlja internetske stranice u središte pozornosti, zahvaljujući funkcionalnostima sustava Windows 7, omogućujući bogatija web-iskustva. Funkcionalnost smještaja internetskih stranica u traku sa zadacima i skočnih lista, omogućavaju korisnicima smještaj internetskih stranica izravno u traku s zadacima, kao da je riječ o aplikacijama instaliranim u operativni sustav. Na taj način jednostavno mogu izvršavati zadatke povezane s internetskim stranicama, kao što je provjera sandučića e-pošte, izmjena stanice na internet radiju, prihvaćanje zahtjeva za prijateljstvom na društvenim mrežama, ili brzo pregledavanje posljednjih vijesti.

Posljednja inačica Internet Explorera iskorištava mogućnosti i snagu modernih računala, kako bi unaprijedila sveukupno iskustvo pregledavanja online sadržaja. Ona je jedini internetski preglednik s potpunim hardverskim ubrzavanjem za HTML5, te koristi snagu grafičke kartice računala kako bi iskoristila do 90 posto snage računala, do sada neiskorištene od strane preglednika.

Nova generacija weba dostupna je danas, zahvaljujući Internet Exploreru 9 i ubrzavanju kroz hardverske platforme. Nova generacija hardvera koristi snagu grafičkih podsustava s podrškom za DirectX11, čime omogućava još bolje iskustvo online igara, bogat prikaz video-sadržaja te brz odziv internetskih aplikacija. Na taj način, grafički podsustavi dolaze do potpunog izražaja te uklanjaju prepreku između grafičkog procesora i središnje procesorske jedinice, nudeći korisnicima performanse koje ispunjavaju očekivanja i zahtjeve.

Velika je pozornost pridana sigurnosti korisnika, kao i podataka pohranjenih na računalu. Internet Explorer 9 omogućava nadzor dodataka koji usporavaju preglednik, upozorava korisnike ukoliko preuzimaju potencijalno zloćudan sadržaj istovremeno štiteći korisnika i računalo sustavom pametnog filtriranja koji otkriva i blokira internetske stranice koje distribuiraju zlonamjerni softver kroz socijalni inženjering.

Razvojnim inženjerima namijenjen je niz alata koji omogućavaju brz razvoj, testiranje i debugging internetskih stranica, budući da je izmjene koda moguće unijeti unutar samog preglednika. Novost su i inspekcijski alati za mrežni promet, poboljšano JavaScript profiliranje, kao i integrirana podrška za nove internetske standarde. IT profesionalcima Internet Explorer nudi poboljšano upravljanje pravilima grupe (Group Policy), zahvaljujući bazi s više od 1500 pravila, koja će olakšati upravljanjem instalacija preglednika nakon implementacije.

Microsoft Internet Explorer 9 dostupan je bez naknade vlasnicima računala s legalnim operativnim sustavom Windows, u 40 jezičnih varijanti (uključujući hrvatsku) na adresi http://windows.microsoft.com/ie9. Praktične savjete o zaštiti osobnih podataka i računala možete pronaći na stranicama http://www.microsoft.com/croatia/security/default.mspx.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam