Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.07.2024. 15:17

Nuqleus Demo Day

Startupi predstavili projekte u borbi za investicije

10 startupa iz Nuqleusa predstavili svoje projekte predstavnicima investicijskih fondova koji upravljaju sredstvima ukupno većim od milijardu eura

Startupi predstavili projekte u borbi za investicije

Deep tech venture builder Nuqleus organizirao je još jedan Demo Day na kojem je okupio kremu tehnološke zajednice, predstavnike investicijskih fondova, znanstvenike iz različitih domena ljudskog djelovanja i sve one koji rade na izgradnji i razvoju startup kulture u Hrvatskoj. 

Kao organizatore svakako treba spomenuti i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) kao krovne organizacije unutar kojih Nuqleus djeluje i pokušava povezati znanost s poslovnim svijetom - znanstvenike koji rade na deep tech rješenjima s investicijskim fondovima i drugim poslovnim partnerima.

1000003533

Iako su razlog okupljanja bile 3-minutne prezentacije projekata na kojima radi 10 startupa koji su dio Nuqleus programa razvoja, prije njih smo poslušali par zanimljivih panel diskusija, prezentaciju koordinatora Nuqleusa Matije Srbića i keynote u kojem smo mogli poslušati razgovor hrvatskim znanstvenikom i deep-tech poduzetnikom Milom Šikićem

1000003581

Tako smo osim pitcheva startupa iz raznih područja znanosti - od sveprisutne umjetne inteligencije i robotike do biomedicine i rudarstva - mogli poslušati i saznanja i uvide u startup scenu Hrvatske, ali i svijeta. 

Mile Šikić objasnio je da su inicijative poput Nuqleusa izuzetno važne za ekosustav i izgradnju startup kulture u Hrvatskoj jer otvaraju znanstvenicima mogućnost da razmišljaju drugačije od uobičajenog i ohrabruju ih da ostvaruju svoje zamisli.

_08_5665

Dodao je da je za startupe najbitniji kapital i dalje u SAD-u, ali da je kapitala najviše u zadnje vrijeme u Emiratima. 

Šikić je napomenuo da je za Hrvatsku dobro to što vrhunski talenti i dalje idu na studije poput PMF-a i FER-a, dok kod bogatijih zemalja takvi talenti puno češće odlaze u smjeru prava ili financija. Kaže da je to odlično jer to znači da su "top ljudi u tehnologiji". 

Koordinator Nuqleusa Matija Srbić istaknuo je da imaju ambiciozne planove u narednim godinama.

1000003546

Već sada među svojim partnerima Nuqleus ima 13 znanstvenih institucija poput Prirodoslovno matematičkog fakulteta, Instituta Ruđer Bošković, Rudarsko geološko naftnog fakulteta, Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije itd.

1000003552

Startupi koji su prošli kroz program su dosad prikupili ukupno više od 1,7 milijuna eura za daljnji razvoj, a za sljedeću godinu su iz Nuqleusa najavili povezivanje sa stručnjacima za deep-tech iz SAD-a, formiranje konzorcija s vodećim hrvatskim tvrtkama s kojima će graditi hrvatski deep-tech ekosustav, te organizaciju dodatnih događaja za povezivanje hrvatske deep-tech zajednice.

Matija nam je otkrio da će iduće godine morati premjestiti Demo Day iz HUB385 gdje je održavan posljednjih dvije godine zbog broja sudionika koji iz godine u godinu strelovito raste. 

_08_5358

U prezentaciji je ukazao i na dosadašnje uspješne priče iz Nuqleusa, gdje je, između ostalih, spomenuo i sudionike prošlogodišnjeg Demo Day kao što su Emhance i Calirad koji su u međuvremenu nastavili razvijati svoje proizvode i dobili financiranje koje im je to omogućilo. 

Također je dodao da je iz Nuqleusa proizašlo 16 spin-off tvrtki koje su se razvile iz dijelova timova koji su sudjelovali u njihovu inkubatoru. 

_08_5480

Kasnije smo Matiju u razgovoru pitali je li bilo primjera u kojima su se dva različita tima iz inkubatora udružila i formirala novu tvrtku. Iako nije bilo takvih spajanja, bilo je zanimljivo čuti da startupi iz inkubatora znaju surađivati jedni s drugima, ali i da mentori nerijetko znaju po završetku programa postati službeni članovi tima. Primjerice, ako je startup većinom fokusiran na znanost i razvoj proizvoda, tu u priču ulazi mentor koji im pomaže s poslovnom stranom priče. 

Kao i prošle godine, deset startup tvrtki sudjelovalo je na ovogodišnjem Demo Dayju. Imali su tri minute za što bolju prezentaciju svoje tvrtke i svog projekta. Tu su trebali otkriti u kojoj su fazi razvoja, što njihov proizvod čini drugačijim i/ili boljim od drugih - zašto bi netko htio uložiti u njih - i kolika sredstva im trebaju za nadolazeće faze razvoja.

_08_5973

Njihove je prezentacije pratio žiri sastavljen od predstavnika domaćih i regionalnih investicijskih fondova koji zajedno upravljaju imovinom većom od milijardu eura.

Jedna od sudionica žirija bila je i Tunya Irkad iz fonda 500 Emerging Europe koja je istaknula da su događaji poput Demo dana izuzetno korisni, i za startupe, ali i za investitore koji se mogu bolje upoznati s tehnološkim novitetima u regiji, uključiti u deep-tech zajednicu i biti prisutni na relevantnoj sceni.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->