Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.07.2011. 19:15

Bit će sve teže 

Raste udio loših kredita

Udio loših kredita u ukupnim kreditima banaka potkraj ožujka iznosio je 11,5 posto. U Hrvatskoj narodnoj banci boje se da bi ih do kraja godine moglo biti 14 posto.

Raste udio loših kredita

I taj je scenarij realan, no HNB je izradio i mogućnost tzv. šok scenarija, prema kojem bi udio loših kredita mogao porasti na čak 20 posto, a čak devet hrvatskih banaka ne bi takav scenarij moglo preživjeti.

U temeljnom scenariju, koji se smatra najvjerojatnijim razvojem gospodarske situacije, pretpostavlja se rast BDP-a od 1 posto i zadržavanje relativno stabilnog tečaja kune prema euru.

U šok scenariju simulirani su učinci znatno nepovoljnijih gospodarskih kretanja, koji predviđaju pad BDP-a od 0,5 posto i slabljenje tečaja kune prema euru za 10 posto do kraja godine.

 Ako se gospodarska situacija dramatično pogorša, devet hrvatskih banaka neće moći opstati. Udio loših kredita građana i poduzeća raste i u realnom sceanriju 

Što se banaka tiče, u temeljnom bi scenariju njihov neto prihod trebao biti dovoljan, no u slučaju šok scenarija devet bi banaka imalo stopu adekvatnosti nižu od potrebnih 12 posto.

Vezani sadržaji
Ključne riječi HNB Euro banke krediti
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam