Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.11.2023. 13:35

Goruće teme IT-a

Advanced Technology Days konferencija

Uloga generativne umjetne inteligencije, nužnost kritičkog pristupa informacijama ChatGPT-a i sličnih alata samo su neke od tema

Advanced Technology Days konferencija

Kraj studenog je obilježila Advanced Technology Days konferencija, održana u zagrebačkom multipleksu. Njeno 18. izdanje, održano je pred više od 600 sudionika iz Hrvatske i regije. Konferencija, koja okuplja inženjere i stručnjake iz područja tehnologije, pruža platformu za razmjenu ideja, iskustava i najnovijih dostignuća u svijetu IT-a.

Ove godine, ATD je partnerstvo ostvario s tvrtkom WeAreDevelopers (WAD), poznatom po organizaciji jednog od najvećih svjetskih događanja za developere u Berlinu. Kao dio suradnje, održano je prvo izdanje CODE100 natjecanja u kodiranju u zagrebačkoj Tvornici Kulture, nakon čega je uslijedila zabava za sve uzvanike. Pobjednik večerašnjeg natjecanja izravno se plasirao u finale CODE100 u Berlinu, gdje će imati priliku ponijeti titulu ultimativnog CODE100 prvaka.

Prvi dan konferencije obilježilo je 29 predavanja i panel diskusija na temu primijenjene umjetne inteligencije, podataka, strojnog učenja, cloud infrastrukture, razvoja softvera, te kibernetičke sigurnosti. Među istaknutim temama bila je i uloga generativne umjetne inteligencije u današnjem svijetu, s panelom upozorenja na potrebu kritičkog pristupa informacijama koje generiraju alati poput ChatGPT. Panelisti su naglasili da iako ovi alati olakšavaju posao inženjerima, njihova upotreba zahtijeva pažljivu analizu, budući da ne jamče potpunu točnost informacija.

ATD18_panel

Jedno od ključnih pitanja koja su se postavila tijekom panela odnosila se na budućnost junior developera. Iako umjetna inteligencija može poboljšati produktivnost i ubrzati procese, razvoj novih tehnologija postavlja pitanje kako će se mladi inženjeri integrirati u tržište rada. Panelisti su se suglasili da će obrazovni sustav morati prilagoditi svoj pristup, omogućujući juniorima rad na više projekata tijekom visokog obrazovanja kako bi stekli potrebno iskustvo i znanje.

Program konferencije se nastavio i drugoga dana, s više od 30 predavanja i panel diskusija na temu izazova u inženjerstvu. Advanced Technology Days konferencija je pružila dublji uvid u najnovije tehnološke trendove koji oblikuju budućnost IT industrije, te se profilirala kao jedno od važnijih okupljanja zaljubljenika u tehnologiju u regiji.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->