Nalazite se
  • Lifestyle
  • Osvojite komadić stijene s Marsa
Članak
Objavljeno: 20.05.2011. 19:40

Natječaj 

Osvojite komadić stijene s Marsa

Komadić stijene osvojite rečenicom koju će prvi astronaut izgovoriti pri stupanju na površinu Marsa.

Osvojite komadić stijene s Marsa

Do sada smo čuli za svakakve nagradne natječaje, no ovaj koji provodi portal New Scientist, doista je nešto posebno. Naime, oni kao prvu nagradu nude komadić stijene za koji je znanstveno dokazano kako potiče s Marsa.

Ovu nevjerojatnu nagradu će osvojiti onaj tko osmisli najbolju ili najduhovitiju rečenicu koju bi jednog dana mogao izgovoriti astronaut ili astronautica koja će prva stupiti na površinu Marsa.

 prvi korak na Marsu zaslužuje neku veliku izjavu koja će jednog dana ući u sve enciklopedije i školske udžbenike 

Prilikom iskoraka iz mjesečevog modula na površinu Mjeseca, Neil Armstrong je izgovorio čuvenu rečenicu "Ovo je mali korak za čovjeka, ali ogroman za čovječanstvo". Stoga NS smatra kako prvi korak na Marsu zaslužuje neku veliku izjavu koja će jednog dana ući u sve enciklopedije i školske udžbenike.

Komadić marsove stijene koji se nudi za glavnu nagradu težine je od samo 1.7 grama i veličine 17x10x10 milimetara. Dio je ostataka meteorita pronađenog u alžirskoj pustinji pod nazivom NWA 2975, a NS ga je kupio od kolekcionara Luca Lebennea.

MarsSurfaceHighRes

Ukoliko želite svoj suvenir s Marsa, ne morate čekati red na turistički obilazak marsove površine.

NS navodi kako su nakon kupnje kamenčić podvrgli testiranju u nekoliko znanstvenih laboratorija, te da je sa 100% sigurnosti utvrđeno kako ne potiče sa Zemlje, Mjeseca, niti s nekog asteroida, već po svemu odgovara sastavu marsovih stijena. Čitavo obrazloženje i znanstvene pokuse koji su se provodili nad kamenčićem možete pronaći ovdje.

Što se tiče samog meteorita NWA 2975, vjeruje se da je izbačen u svemir nakon udara asteroida u površinu Marsa, da bi potom nakon nekog vremena stigao do Zemlje i završio u alžirskoj pustinji. Do sad je pronađeno nekoliko meteorita za koje je ustanovljeno kako potječu s Marsa, među kojima je najpoznatiji onaj u kojem su znanstvenici pronašli strukture koje upućuju na fosile nekog živog organizma, što još uvijek nije znanstveno dokazano.

Uglavnom, ukoliko želite sudjelovati u natječaju i osvojiti svoj vlastiti komadić Marsa, morate se samo registrirati na stranicu NS-a i do kraja svibnja poslati svoju mudru rečenicu dužine od najviše 140 slovnih znakova preko ovog linka.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Alžir Mars Meteorit New Scientist
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->