Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.02.2013. 09:51

Sveučilište Buffalo  

Silicij za bržu proizvodnju vodika

Znanstvenici došli do značajnog otkrića u domeni brzog dobivanja vodika za gorive ćelije.

Silicij za bržu proizvodnju vodika

Znanstvenici Sveučilišta u Buffalu, otkrili su kako super male čestice silicija u reakciji s vodom mogu gotovo trenutno proizvesti vodik. 

U nizu eksperimenata, znanstvenici su stvorili sferne silicijske čestice promjera približno 10 nanometara. Ove čestice, u kombinaciji s vodom, reagiraju stvarajući silicijsku kiselinu (netoksični nusprodukt) i vodik, potencijalni izvor energije za gorive ćelije

Spomenuta reakcija ne zahtijeva prisutnost svjetla, topline ili struje i stvara vodik 150 puta brže nego slične reakcije u kojima se koriste silicijske čestice promjera 100 nanometara i 1000 puta brže od slučajeva kada se koristi standardni silicij, navodi se u studiji. 

"Možda bih umjesto nošenja benzinskog ili dizelskog generatora i spremnika s gorivom ili velikih kompleta baterija na kampiranje u blizini vode, mogao sa sobom uzeti vodikovu gorivu ćeliju (mnogo manju i lakšu od generatora) i nekoliko plastičnih uložaka silicijskog nanopraha pomiješanog s aktivatorom", kaže Mark T. Swihart, profesor kemijskog i biološkog inženjeringa na Sveučilištu u Buffalu i ravnatelj sveučilišnog odjela Integrirani nanostrukturirani sustavi, zamišljajući buduće primjene ove tehnologije. "Također, na ovaj način bih osigurao i izvor energije za svoj satelitski radio i telefon, GPS, laptop, rasvjetu i slično. Ukoliko bih dobro tempirao stvari, možda bih čak mogao iskoristiti višak topline proizvedene u reakciji za zagrijavanje vode i pripremanje čaja". 

U gorivim ćelijama se kombiniraju vodik i kisik kako bi se proizvela struja, toplina i voda. Gorive ćelije se često uspoređuju s baterijama. Obje funkcioniraju po principu pretvaranja energije proizvedene u kemijskoj reakciji u korisnu električnu energiju. Razlika je u tome što goriva ćelija proizvodi struju dok god joj je osiguran stalni dotok goriva, odnosno vodika, nikad ne gubeći svoj naboj.

U budućnosti, vodik bi se mogao pridružiti struji kao važan nositelj energije. Nositelj energije prenosi i dostavlja energiju u korisnom obliku potrošačima. Obnovljivi izvori energije, poput sunca i vjetra, ne mogu proizvoditi energiju cijelo vrijeme. No mogu, na primjer, proizvoditi električnu energiju i vodik, koji se po potrebi na određeno vrijeme mogu uskladištiti. 

Izvor: Znano.st

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam