Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.02.2013. 10:42

LED Internet? 

VIDEO: Li-Fi prijenos podataka vidljivim svjetlom

Britanski znanstvenici rade na sustavu prijenosa podataka vidljivim svjetlom pomoću sićušnih LED-ica.

VIDEO: Li-Fi, prijenos podataka vidljivim svjetlom

O tehnologiji prijenosa podataka vidljivim svjetlom priča se već duže vremena, no jako je malo konkretnih projekata koji bi u skoroj budućnosti nešto od te tehnologije mogli dovesti na tržište.

Prošle godine smo pisali o japanskoj tvrtki Outstanding Technology koja ima namjeru proizvoditi "dongleove", koji bi svjetlosnu komunikaciju omogućili za prijenos podataka na mobitelima, a nedavno je predstavljen još zanimljiviji projekt više britanskih sveučilišta pod "upravom" Sveučilišta Strathclyde, koji je dobio veliki novac od vlade Ujedinjenog kraljevstva za razvoj takozvanih Li-Fi mreža.

lifi2

Znanstvenici koji razvijaju ovaj projekt, imaju namjeru da sustav prijenosa podataka pomoću sićušnih LED-ica dovedu u našu svakodnevicu, kombinirajući ih s konvencionalnom rasvjetom.

"Zamislite LED mrežu uz autocestu koja služi za osvjetljavanje kolnika, a uz to bežično prenosi svježe podatke o prometu na prijenosnike, tablete i pametne telefone putnika", kaže profesor Martin Dawson, vođa ovog istraživanja.

Ovaj paralelni sustav je po njemu ključ za razvoj Li-Fi mreža, jer prije svega donosi uštede energije, a Dawson vjeruje kako znanstvenici koji rade na tom projektu sve to mogu ostvariti. 

Martin_DawsonIM

U svakom slučaju, obzirom da bi prema mnogim predviđanjima, korištenje LED rasvjete kroz sljedećih 20 godina trebalo dominirati, Li-Fi mreže imaju veliku perspektivu, no pitanje je tko će se usuditi prvi donijeti tu tehnologiju na tržište.

Preporučamo vam svakako da pogledate ovaj video, odnosno poslušate razmišljanja znanstvenika koji rade na ovom projektu. 

VIDEO: Li-Fi mreže

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam