Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.01.2013. 15:28

NCSU 

VIDEO: Žica koja se sama "liječi"

Znanstvenici proizveli žicu koja se može spojiti na molekularnoj razini kada se prereže

VIDEO: Žica koja se sama "liječi"

Najveći problem sa žicama je općenito u tome što se mogu pokidati. Znanstvenici Sveučilišta North Carolina State, u ovom videu dolje demonstriraju način na koji se njihova žica koja se sastoji od jezgre od tekućeg metala i omotača (izolacije) od polimera može sama "izliječiti", odnosno spojiti čak i kada ju u potpunosti prerežete škarama.

Kako bi proizveli ovu žicu, znanstvenici su prvo izdubili uske tunele kroz "samoizlječivi polimer", koje su potom ispunili kombinacijom tekućih metala indija i galija.

Kada se žica prereže, na mjestima gdje je jezgra prekinuta, uslijed oksidacije se naprave barijere koje onemogućuju curenje tekućeg metala iz polimerskog omotača, no kada krajeve potom spojite i pridržite nekoliko sekundi, žica se spaja (kao i polimerski omotač), te postaje savršeno funkcionalna i jednako čvrsta kao i prije rezanja.

Znanstvenici kažu kako ove žice zbog svojeg svojstva elastičnosti i samoizlječenja imaju veliki potencijal za korištenje u tehnologijama koje se izlažu "visokostresnom okolišu".

Voljeli bismo da se ove žice nađu u svim našim gadgetima, jer vjerujemo da bi se garantni rokovi mogli znatno produžiti.

VIDEO: Žica koja se sama liječi

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam