Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Softver predviđa epidemije analizom vijesti iz prošlosti
Članak
Objavljeno: 04.02.2013. 14:18

Microsoft&Technion 

Softver predviđa epidemije analizom vijesti iz prošlosti

Znanstvenici proizveli softver koji predviđa buduće epidemije temeljem 2 desetljeća starih novinskih članaka.

Softver predviđa epidemije analizom vijesti iz prošlosti

Do sada smo već više puta čuli za razne pokušaje razvoja softvera koji bi temeljem analize ogromnih baza podataka predviđao događaje u budućnosti, među kojima su najpoznatiji vojni analitički programi koji temeljem starih podataka u raznim zemljama predviđaju društveno političke prilike, nemire i potencijalne ratove u budućnosti.

Jedan od projekata tog tipa je najnoviji softver za predviđanje epidemija koji su razvili znanstvenici Microsofta i izraelskog Sveučilišta tehnologije Technion.

Softver analizira novinske članke iz New York Timesa i nekih drugih medija, u kojima je u posljednjih dva desetljeća pisano o raznim epidemijama širom svijeta, te nastoji te podatke uzeti u obzir zajedno s podacima o vremenskim prilikama, ali i društveno političkim i drugim društvenim zbivanjima.

Eric Horvitz iz Microsoft Researcha i njegova kolegica Kira Radinsky iz Techniona, uvjerili su se u učinkovitost softvera kada su ga testirali na "slučaju iz prošlosti", odnosno epidemiji kolere koja se pojavila 2006. godine u Angoli. Softver je analizirao dva desetljeća novinskih članaka prije 2006, te je predvidio da će te godine doći do epidemije vodeći se sličnim uvjetima iz prošlosti, recimo podacima o dugotrajnim sušama sličnog trajanja kao 2006. tijekom kojih su se pojavljivale epidemije kolere. Pored toga sustav se pokazao učinkovitim sa 70-90 posto u predviđanju broja oboljelih, porasta nasilnih događanja, te predviđanju broja umrlih.  

Znanstvenici kažu kako softver koristi članke New York Timesa od 1986. do 2007., no također ih "povlači" i s Weba iz raznih izvora poput DBpedije, WordNeta i OpenCyca, baze podataka općeg znanja.

Sve te informacije se prožimaju s poznatim podacima o lokacijama, recimo u Ruandi i Angoli, uključujući bruto državne dohotke i druge podatke, a softver pri predviđanju epidemije u obzir uzima lokacije gradova i zemalja, pokrivenost područja pitkom vodom, te područja u kojima su bile suše.

Kao što smo rekli, Horvitz i Radinsky nisu prvi koji su razvili softver za predviđanje događanja u budućnosti temeljem podataka iz prošlosti, no oni kažu da njihovi algoritmi koriste čak 90 online izvora, što softveru omogućuje znatno veću učinkovitost u odnosu na druge.

Microsoft za sada još nema namjeru komercijalizirati ovo istraživanje, mada je za njihov softver već zainteresiran određeni broj zdravstvenih organizacija širom svijeta, ali i mnogi biznisi koji bi ovaj algoritam voljeli koristiti za predviđanje stanja na tržištu.   

"Mnoge stvari su se u svijetu promijenile tijekom proteklih desetljeća, no ljudska priroda i mnogi aspekti okoliša su ostali isti, stoga je softver u stanju prepoznavati uzorke čak iz vrlo starih podataka koji ukazuju na ono što je pred nama. Ja sam čak osobno zainteresiran da se pretraživanje podataka pomakne još dalje u prošlost", kaže Horvitz.

Izvor: MIT Technology Review 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam