Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Predstavljen mobilni 3D printer za zgrade
Članak
Objavljeno: 01.05.2017. 12:54

MIT 

VIDEO: Predstavljen mobilni 3D printer za zgrade

Printer se sastoji od vozila s miješalicom, robotske ruke i mlaznice za beton.

VIDEO: Predstavljen mobilni 3D printer za zgrade

Mobilni građevinski 3D printer MIT-a. Photo Credit: Steven Keating, Julian Leland, Levi Cai i Neri Oxman/Mediated Matter Group

Imamo osjećaj da svijet 3D printanja u posljednje vrijeme sve više uzima maha na svim područjima izrade objekata i gradnje.

Stoga ćete pronaći 3D printere koji mogu izrađivati figurice od plastike, dijelove automobila, zrakoplova i raketa, oružje, nastambe na Mjesecu, pa čak i čitave kuće na Zemlji.

Znanstvenici Sveučilišta MIT predstavili su prvi građevinski mobilni 3D printer, koji je u stanju isprintati čitavu osnovnu strukturu zgrade „u jednom potezu“.

Printer djeluje poput šlepera koji vuče miješalicu, a na sebi ima veliku ruku industrijskog robota i mlaznicu za istiskivanje betona, koja se može koristiti i za druge radove poput ispunjavanja zidova izolacijskim materijalom.

Pored toga, robotska ruka se može složiti u raznim konfiguracijama, pa ju možete koristiti kao bager, dizalicu, robotski aparat za varenje, ili za izrezivanje velikih kocki leda od kojih možete recimo izraditi iglu ili zgradu od leda.

Kako bi dokazali da stroj doista funkcionira, znanstvenici su koristili prototip za izradu osnovne betonske strukture kupole promjera 15 metara i visine od 3,7 m, za što je ovom neobičnom 3D printeru trebalo 14 sati, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Stroj je zgradu gradio tako da je kombinirao poliuretansku pjenu koja je služila kao kalup, ili kako to lijepo hrvatski kažemo "šalung", koji se punio betonom sloj po sloj, sve dok na kraju nije iznikla velika betonska struktura koja možda dizajnerski ne djeluje savršeno, jer znanstvenicima služi samo kao dokaz koncepta, no u potpunosti zadovoljava standarde čvrstoće i stabilnosti.

MIT želi da ovaj stroj postane samodostatan robot, što znači da će imati mogućnost gradnje korištenjem i preradom lokalnog materijala, a pokreće se energijom dobivenom sunčevim pločama. Iz tog razloga "3D printer" bio bi koristan za korištenje u udaljenim regijama trećeg svijeta ili u područjima stradalim od prirodnih katastrofa poput potresa, gdje bi mogao brzo izgraditi skloništa za postradale. Znanstvenici dodaju kako je konačni cilj poslati potpuno autonoman stroj na Sjeverni pol, Mjesec i Mars gdje će graditi nastambe za istraživače i kolonizatore, drastično brže nego što je to u stanju činiti postojeća građevinska tehnologija.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam