Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.05.2017. 11:02

MIT Rocket Team 

VIDEO: MIT upalio 3D printani raketni motor od plastike

MIT kaže da je ovo prvi funkcionalni raketni motor koji je 100% izrađen 3D printanjem.

VIDEO: MIT upalio 3D printani raketni motor od plastike

Logično je da bi izrada dijelova raketnih motora 3D printerom podrazumijevala korištenje metala kao sirovine. Članovi ekipe Rocket Teama sa Sveučilišta MIT se s time ne slažu, pa su testirali prvi 3D printani motor koji je u cijelosti izrađen od plastike.

Mada bismo mogli reći da je motor od plastike u kojem dolazi do izgaranja goriva na vrlo visokim temperaturama unaprijed osuđen na propast, MIT-evci to demantiraju objavljenim videom koji možete pogledati ovdje. 

Rocket Team navodi da je motor zamišljen samo za provođenje jednog testa, no nakon prvog uspješnog ispaljivanja odlučili su ga napuniti gorivom veće energetske snage i ponovno upaliti, a tada je došlo do oštećivanja mlaznice pa motor nije stvorio željeni potisak.

MIT kaže da NASA i proizvođači raketnih motora već eksperimentiraju s 3D printanjem raketa, no služe se skupim 3D printerima za metal, dok su članovi Rocket Teama demonstrirali funkcionalan motor izrađen prilično jeftinim 3D printerom Markforged Mark Two koji košta 13.499 dolara (92.363 kn).

Znanstvenici stoga vjeruju da će budući razvoj ove tehnologije omogućiti znatno pojeftinjenje raketne tehnologije, pa bismo u budućnosti mogli dobiti lagane rakete s motorima u kojima će plastika činiti veliki udio u materijalima od kojih će biti izrađeni.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam