Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.05.2016. 14:50

Ne polovnjacima 

Indija ne želi prodavati polovne iPhoneove

Indijci odbacili prijedlog Tima Cooka koji im je trebao omogućiti da dođu do iPhoneova za male pare.

Indija ne želi prodavati polovne iPhoneove

Svjestan da se radi o ogromnom ali u većem dijelu siromašnom tržištu, Apple nastoji čim više ući svojim proizvodima u Indiju, no "briljantne" ideje mu ne prolaze od strane vlasti u toj zemlji.

Nedavno je ministarstvo financija Indije uvjetovalo od Applea da može otvarati svoje brand-name dućane u toj zemlji, samo ako ispuni normu od 30 posto korištenja lokalnih izvora (sourcinga), a sada je odbačen i prijedlog Tima Cooka, koji je želio da se u Indiji prodaju Appleovi polovni pametni telefoni. Tim Cook je u svojoj ponudi indijskoj vladi naveo da bi se Indijcima time omogućilo da za vrlo male novce dođu do iPhoneova koji će biti u potpunosti "refurbished" (obnovljeni), no Indija na to ne pristaje, jer takvu praksu ima sa svom robom drugih proizvođača, pa kod ekipe iz Redmonda ne namjerava učiniti iznimku, bez obzira na to što Apple tvrdi da bi uređaji bili službeno certificirani i što bi se korisnicima omogućili garantni rokovi kao za nove telefone.

U ovom trenutku u Indiji se novi iPhone prodaje po cijeni od nekih 700 dolara (4.719 kn), što si samo malo ljudi u toj zemlji može priuštiti, a ideja Tima Cooka i ekipe je bila da im prodaju "polovnjake" po cijeni od 200 dolara (1.348 kn).

Valja naglasiti da su pri donošenju ove odluke indijsku vladu pritiskali brojni lokalni proizvođači pametnih telefona, koji su rekli da bi ovo moglo dovesti do dramatičnog negativnog učinka po okoliš, kao i da bi bilo u suprotnosti s nastojanjem vlade da čim više potiče lokalnu proizvodnju.

Bilo bi zanimljivo čuti neki stav o ovome i od naših političara, mada unaprijed znamo da zaštitu hrvatskih proizvoda mnogi od njih tumače kao ograničavanje slobodnog tržišta, što na kraju rezultira time da nemamo gotovo nikakvu industrijsku proizvodnju bilo čega.

Izvor: Live Mint

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam