Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.05.2016. 10:47

SAD 

Vojni nuklearni program koristi diskete

Računala u američkom stožeru koji upravlja nuklearnim naoružanjem datiraju još iz doba 1970-ih.

Vojni nuklearni program koristi diskete

Svi znamo da je SAD jedna od tehnološki najmoćnijih nacija svijeta, a najveću nadmoć u tehnologiji iskazuje u vojnim sustavima. Stoga nam djeluje doista bizarno izvještaj američke vladine agencije GAO (Government Accountability Office), u kojem se navodi da je Pentagon jedan od nekoliko vladinih odjela u kojima se hitno trebaju zamijeniti postojeći IT sustavi

GAO navodi da porezni obveznici godišnje troše 61 milijardu dolara na održavanje zastarjelih tehnologija, što je tri puta veći trošak nego da se uloži u moderne IT sustave.

IBM Series-1

U izvještaju između ostaloga stoji da sustavi ministarstva obrane SAD-a koji koordiniraju interkontinentalnim balističkim projektilima, nuklearnim bombarderima i zrakoplovima tankerima, rade na IBM Series-1 računalima iz 1970-ih godina koja koriste 8-inčne floppy diskove (diskete).

"Ovi sustavi se još uvijek nalaze u uporabi iz jednostavnog razloga što još uvijek rade", izjavila je glasnogovornica Pentagona Valerie Henderson novinskoj agenciji AFP, dodavši da je u planu da se floppy diskovi zamjene sigurnim digitalnim uređajima do kraja 2017.

U izvještaju agencije GAO upućenom kongresnicima SAD-a, stoji da Pentagon planira u potpunosti zamijeniti stare IT sustave do kraja 2020.

Ovo bi nam djelovalo nevjerojatno čak i za neke najsiromašnije zemlje svijeta, no kada znamo da se radi o SAD-u, gotovo je na granici s ludosti. Moramo doista biti sretni što na glavu još uvijek nismo dobili neku nuklearku. 

Izvor: GAO [PDF]

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam