Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.10.2013. 15:09

Propilen 

VIDEO: Na Saturnovom mjesecu pronađen sastojak plastike

Svemirska letjelica Cassini na Saturnovom mjesecu Titanu pronašla propilen.

VIDEO: Na Saturnovom mjesecu pronađen sastojak plastike

NASA-ini znanstvenici su objavili nova otkrića o kemijskim spojevima i molekulama koje je na Saturnovom mjesecu Titanu detektirao kompozitni infracrveni spektrometar (CIRS), instrument koji se nalazi na svemirskoj sondi Cassini.

Ova instrument je u stanju detektirati određene plinove prema njihovim termalnim markerima, koji predstavljaju svojevrsne "otiske prstiju", te su stoga rezultati vrlo pouzdani.

Među spojevima koje je CIRS detektirao, nalazi se i propilen, plin koji je jedan od glavnih sastojaka plastike na Zemlji, a do sada nije pronađen nigdje izvan našeg matičnog planeta.

Prilikom prolaska pokraj Titana, još je 1980. godine sonda Voyager 1 detektirala mnoge plinove u njegovoj atmosferi koji se nazivaju ugljikovodici, kemikalije koje sačinjavaju mnoga fosilna goriva na Zemlji.

Titan posjeduje atmosferu, oblake, cikluse kiša i velika jezera. Za razliku od Zemlje, njegovo oblaci, kiše i jezera se većim dijelom sastoje od tekućih ugljikovodika poput metana i etana.

Kada ti ugljikovodici isparavaju i sučeljavaju se s ultraljubičastim zračenjem u Titanovoj gornjoj atmosferi, neke od molekula se raspadaju i reformuliraju u složenije ugljikovodike poput etilena i propana.

Sonda Voyager 1 je u Titanovoj atmosferi detektirala spojeve temeljene na ugljiku, no ne i propilen, pa NASA kaže kako je ovim otkrićem Cassinija sada slagalica potpuno posložena, te vjeruju kako će nam dalja istraživanja omogućiti otkrivanje novih kemikalija koje se skrivaju u atmosferi Saturnovog mjeseca.

VIDEO: Cassini otkrio propilen u atmosferi TitanaVezani sadržaji
Ključne riječi Mjesec Saturn Titan plastika propilen
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->