Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.06.2013. 14:12

Kirobo 

VIDEO: Na ISS stiže robot zabavljač

Mali japanski robot može razgovarati s ljudima i kretati se u uvjetima mikrogravitacije.

VIDEO: Na ISS stiže robot zabavljač

U studenom ove godine, ISS će nam predstaviti novog zabavljača koji će zamijeniti raspjevanog Chrisa Hatfielda i na najbolji način popularizirati svemirska istraživanja.

Kada na međunarodnu svemirsku postaju stigne astronaut Kouichi Wakata, koji će biti njezin prvi japanski zapovjednik, dovesti će svojeg malog robota po imenu Kiroboa koji je razvijen u kolaboraciji istraživačkog centra Dentsu na nacionalnom Tokijskom sveučilištu, tvrtki Robo Garage i Toyote, te japanske svemirske agencije JAXA.

Mada je ovaj robot koji djeluje poput igračke, dobrim dijelom namijenjen zabavi astronauta i PR-u prema medijima na Zemlji, on je dizajniran i za pomoć u izvođenju raznih eksperimenata, ponajviše u vezi istraživanja interakcije između ljudi i robota. Namjera NASA-e i drugih svemirskih agencija je osposobiti robote da budu u stanju samostalno ili u društvu ljudskih astronauta izvršavati sve zadaće u budućim svemirskim misijama.

Kirobo je težine od samo jedan kilogram, što će omogućiti korištenje u znatno manjim letjelicama, čime stvara preduvjete i za lansiranje većeg broja jeftinijih misija, u kojima će mali pokretni roboti biti u stanju servisirati opremu raznih sondi, svemirskih postaja i satelita, čime će doprinijeti njihovoj trajnosti i unaprijediti sve performanse misija u svemiru. 

VIDEO: Kirobo robotVezani sadržaji
Ključne riječi NASA ISS Robot JAXA Kirobo
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->