Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.09.2019. 12:55

ESA 

VIDEO: NASA i ESA se udružuju na odvraćanju asteroida

Znanstvenici se nadaju da bi zabijanje u asteroid jednog dana moglo spasiti naš planet.

VIDEO: NASA i ESA se udružuju na odvraćanju asteroida

Ukoliko čovječanstvu jednog dana iz svemira zaprijeti opasni asteroid, više država će morati surađivati na njegovom odvraćanju od putanje prema Zemlji.

NASA i ESA će se uskoro sastati u Rimu kako bi raspravljali o napretku združene istraživačke misije pod nazivom Asteroid Impact Deflection Assessment, čiji cilj je ustanoviti može li se asteroidima promijeniti putanja ako u njih zabijamo letjelice.

Projekt će nastojati promijeniti orbitu manjeg od para Didymos asteroida koji se nalaze između Zemlje i Marsa, a rezultate će iz bliske udaljenosti bilježiti specijalna ESA-ina letjelica Hera

NASA će za misiju osigurati DART letjelicu (Double Asteroid Impact Test) koja će poletjeti u ljeto 2021. godine i zabit će se u manji Didymos asteroid brzinom od 23.760 km/h. Mali talijanski "cubesatelit" LICIACube će pratiti udar američkog "projektila", a potom će ESA u listopadu 2014. lansirati Hera sondu koja će proučavati pogođeni asteroid, uključujući krater koji će nastati od udara, masu asteroida te će na njegovu površinu spustiti radarsku sondu. Heri će trebati oko dvije godine dok ne stigne do asteroida.

Kako bi to trebalo funkcionirati objašnjava Brian May, astrofizičar i bivši gitarist Queena u ovom videu.

Znanstvenici su odabrali Didymos asteroide jer omogućuju jednostavno testiranje. Manji asteroid kruži oko velikog dovoljno polako da bi se promjena orbite mogla lako primijetiti, no to dakako neće biti opcija za asteroide koji putuju sami oko Sunca.

Stoga ova misija neće biti testiranje konačnog rješenja za odvraćanje stvarne prijetnje kakva nam možda prijeti, ali predstavlja prvi korak u borbi protiv opasnih asteroida. 

Budući sustavi za odvraćanje asteroida morat će imati mogućnost djelovanja na veće i brže asteroide, no ESA kaže da je misija Asteroid Impact Deflection Assessment vrlo važan korak u razvoju učinkovitog obrambenog sustava, jer do sada po tom pitanju nismo apsolutno ništa činili u praksi (u svemiru) osim što smo razvijali različite teorije.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->