Članak
Objavljeno: 18.07.2020. 11:23

Osvajanje Marsa 

Tri zemlje kreću na Mars ovaj mjesec

Osim Amerikanaca, idealan relativni položaj planeta za putovanje na Mars će iskoristiti još dvije svemirske agencije.

Tri zemlje kreću na Mars ovaj mjesec

Svemirske agencije širom svijeta dobro znaju da je najoptimalnije vrijeme za slanje misija na Mars kada se planete nalaze u idealnom međusobnom položaju, što znatno smanjuje potrošnju goriva i skraćuje putovanje.

Ove godine u razdoblju između 30. lipnja i 15. kolovoza otvoren je "prozor za lansiranje" (launch window), koji će omogućiti let na Mars pod idealnim uvjetima, a NASA ga namjerava iskoristiti za lansiranje svojeg rovera Perseverance, koji će imati važnu ulogu u potrazi za bivšim ili postojećim životom na Marsu, čime bismo napokon mogli dobiti nepobitni dokaz da nismo sami u svemiru.

Perseverance

Ovaj "prozor" ne žele propustiti još dvije nacije, Ujedinjeni Arapski Emirati, koji će u svemir lansirati Hope orbiter koji će iz orbite proučavati atmosferu Marsa te Kina, čija Tianwen-1 misija uključuje orbiter, lander i rover.

Plan Arapa nije slijetanje na Mars, već orbitiranje tijekom pune Marsove godine u trajanju od 687 dana, odnosno "pokrivanje čitavog Marsa iz orbite u svakom trenutku tijekom čitavog dana, kroz razdoblje čitave Marsove godine", kako navodi šefica Hope misije Sarah Al Amiri.

Al-Amal_VIDIClanakVelika

Letjelica će stići u orbitu Marsa 2021. godine, što se poklapa s proslavom 60-godišnjice UAE, a za istraživanje će koristiti tri kamere koje će snimati atmosferu vidljivim, infracrvenim i ultraljubičastim valnim dužinama, što bi nam trebalo pružiti prvi globalni uvid u Marsovo vrijeme, kretanje pješčanih oluja i drugih vremenskih fenomena, kao i omogućiti bolje proučavanje isticanja Marsove atmosfere u svemir.

Što se Kine tiče, njezina Tianwen-1  misija je znatno ambicioznija, pa osim orbitera i landera uključuje rover koji će biti opremljen s čak 13 znanstvenih instrumenata. Kinezi na Marsu žele proučavati distribuciju vodenog leda, fizičku evoluciju planeta i mogućnosti njegove nastanjivosti kroz različita razdoblja u povijesti.     

Tianwen-1

Ove je godine u istom "prozoru" na Mars trebao krenuti i europski Rosalind Franklin rover, no njegovo je lansiranje zbog kašnjenja uslijed pandemije i problema s dijelovima opreme odgođeno za 2022. godinu. Vezani sadržaji
Ključne riječi Kina SAD Mars UAE
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->