Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.07.2013. 09:42

NASA 

Slike Zemlje s milijardu i pol kilometara udaljenosti

NASA je objavila slike našeg matičnog planeta promatranog sa letjelica Cassini i MESSENGER.

Slike Zemlje s milijardu i pol kilometara udaljenosti

Kada ćemo jednog dana biti u prilici posjećivati planete našeg Sunčevog sustava, prije ili kasnije će nas uhvatiti nostalgija, pa ćemo pretraživati zvjezdano nebo u potrazi za jedinstvenim plavim planetom pod imenom Zemlja.

NASA je ovih dana objavila fotografije Zemlje koje su snimile dvije letjelice koje se nalaze na različitim dijelovima Sunčevog sustava.

Jedna od njih, Cassini, snimila je Zemlju iz područja u blizini Saturna, nekih 1,5 milijardu kilometara od nas, dok je sonda MESSENGER uslikala naš svijet iz orbite Merkura, s udaljenosti od 98 milijuna kilometara.

PIA17038

S lijeve strane možete vidjeti snimku Zemlje koju je slikao Cassini u blizini Saturna, a desno fotku sonde MESSENGER iz orbite Merkura.

Na slikama koje je snimio Cassini, Zemlja i Mjesec se vide kao sitna plava i bijela točkica između Saturnovih prstenova, a to je prvi puta da je kamera visoke razlučivosti ove letjelice snimila naš planet i njegov priorodni satelit.

Na snimkama koje je snimio MESSENGER Zemlja i mjesec se vide malo bolje nego točkice, no djeluju vrlo veliko zbog "preeksponiranja". Dugačke ekspozicije su potrebne kako bi se ulovilo čim više moguće svjetla od potencijalno mutnih objekata.

Valja naglasiti da su ove slike nastale istog dana (19.7.2013.) s dvije različite udaljene "postaje" Sunčevog sustava, a znanstvenici NASA-e kažu kako je iz njih uočljivo da bez obzira iz kojeg dijela svemira promatrali Zemlju, "nema niti jednog drugog mjesta poput doma".

Izvor: NASAVezani sadržaji
Ključne riječi NASA Messenger Zemlja svemir Cassini
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->