Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.03.2020. 15:06

Studija 

Putnicima na Mars prijete gluhoća i gubitak ravnoteže

Znanstvenici su proučavali MRI skenove astronauta iz Space Shuttle i ISS misija.

Putnicima na Mars prijete gluhoća i gubitak ravnoteže

Astronautima koji će jednog dana putovati na Mars osim zračenja prijete i problemi sa sluhom i ravnotežom. To je zaključak studije provedene na Medicinskom sveučilištu Južne Karoline, objavljene u časopisu "Jama Network Otolaryngology–Head & Neck Surgery" Američkog medicinskog društva.

Znanstvenici uključeni u studiju istraživali su skenove magnetske rezonance (MRI) 35 astronauta prije i nakon boravka u svemiru. Njih 17 je bilo iz Space Shuttle misija, dok ih je 18 boravilo na Međunarodnoj svemirskoj postaji ISS. Istraživanje je ukazalo na povećano nakupljanje tekućine u uhu astronauta, što može izazvati gubitak sluha i vrtoglavicu, odnosno stanje pod nazivom mastoidna efuzija, upalu bez bakterijske ili virusne infekcije.  

Pored toga, istraživači su otkrili da su rizici veći ovisno o dugotrajnosti boravka u svemiru, posebice nakon šest mjeseci boravka, jer skenovi astronauta koji su u svemiru boravili tijekom kratkotrajnih Space Shuttle misija (do 2 tjedna), nisu ukazali na takve promjene.

Pritisak u glavi je jedan od najuobičajenijih simptoma kod astronauta jer se nos, uši i oči začepljuju tekućinom, a svemirski letovi dovode do toga da se više od 1,7 litara krvi kreće od donjeg ka gornjem dijelu tijela.  

U studiji se još navodi da kod astronauta nisu uočene nikakve promjene u sinusima, no istraživači upozoravaju da je kod dugotrajnih letova rizik za efuzije veći za 9,2 puta u odnosu na kratkotrajne letove.

Među metodama koje bi mogle otkloniti probleme s ušima tijekom dugotrajnih svemirskih letova s navodi stvaranje umjetne gravitacije ili čvrsto vezanje bedara kako bi se u nogama astronauta zadržala krv.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->