Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.02.2015. 15:53

Osvajanje Mjeseca 

Počinje li borba za teritorije na Mjesecu

Američka Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo pomaže tvrtkama u polaganju prava na mjesta slijetanja i rudarenja.

Počinje li borba za teritorije na Mjesecu

Mada nam to za sada još uvijek djeluje kao scenarij ne pretjerano originalnog SF filma, budućnost ratova za teritorije na stranim svemirskim tijelima polako se približava.

Prema pisanju Reutersa, koji je došao u posjed procurjelih dokumenata, Američka Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) izjavila je da "namjerava utjecati na postojeća regulatorna tijela s ciljem poticanja ulaganja privatnog svemirskog sektora, kako bi se osiguralo provođenje njihovih poslovnih aktivnosti".

Ta se izjava nalazila u pismu privatnoj svemirskoj kompaniji Bigelow Aerospace, te bi mogla značiti da će njihove stambene baze na napuhavanje i druge strukture koje namjeravaju graditi na Mjesecu, dobiti ekskluzivna prava na određene teritorije, koja bi se čak mogla proširiti i na rudarenje i istraživanje.

U istom pismu se spominje da je američki State Department već neko vrijeme zabrinut u vezi ograničenja postojećeg UN-ovog sporazuma iz 1967., što bi također moglo značiti da se traži novi model po kojem bi se nekome moglo dozvoliti pravo na teritorije na stranim tijelima u svemiru.

Prema postojećem međudržavnom sporazumu, od država se traži da autoriziraju i nadgledaju nevladine aktivnosti u svemiru, te se zabranjuje da bilo koja nacija polaže prava na svemirska tijela i zahtijeva da sve aktivnosti koje se tamo provode budu od koristi svim državama svijeta.

Ubrzo nakon objave ove vijesti i izrečene spekulacije, FAA se oglasila, te je rekla da ona nije dala Bigelow Aerospaceu licencu za slijetanje na Mjesec, već je samo govorila o mogućim okvirima budućih zahtjeva za licenciranje svemirskih aktivnosti od strane privatnih tvrtki. S druge strane Bigelow Aerospace navodi da bi se ovime samo "osiguralo da nitko drugi ne dobije dozvolu da sleti na mjesto na kojem se vi nalazite ili da obavlja istraživanja na mjestu na kojem vi provodite svoje aktivnosti".

Dakako, obzirom na potencijalne aktivnosti privatnih tvrtki na Mjesecu, potrebno je međunarodnim pravom regulirati tu problematiku, jer 1967. godine nitko nije mogao uvidjeti potencijal za komercijalno isplativu eksploataciju našeg prirodnog satelita. Stoga bismo voljeli da se postignu međunarodni sporazumi koji će na vrijeme onemogućiti bilo kakve sporove oko teritorija, obzirom da su takve stvari na Zemlji rezultirale krvavim ratovima od samih početaka naše civilizacije.  

Zanima nas što će reći svemirske agencije Rusije i Kine o inicijativi FAA da dijeli ili prodaje "parcele" na Mjesecu.

Izvor: ReutersVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->