Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.10.2011. 12:33

Samsung & Google 

Predstavljeni Galaxy Nexus & Ice Cream Sandwich 4.0

Kolege s portala Mobil.hr noćas su uživo pratili predstavljanje Androida Ice Cream Sandwicha 4.0 i Galaxy Nexusa.

Predstavljeni Galaxy Nexus & Ice Cream Sandwich 4.0

Noćas najzagriženiji ljubitelji pametnih telefona nisu spavali. Naši kolege s portala Mobil.hr nisu nikako željeli propustiti predstavljanje Samsunga i Googla, koji su zajedničkim snagama iznjedrili novi Galaxy Nexus telefon i operativni sustav Android Ice Cream Sandwich 4.0

Detaljan tijek predstavljanja ovih "slatkiša" možete vidjeti na stranici Mobil.hr, a mi ćemo vam prenijeti neke najzanimljivije trenutke predstavljanja proizvoda koji su plod suradnje dvije mega kompanije u svijetu informatičkih tehnologija i telekomunikacija.

U 04:10 sati po našem vremenu predstavljen je Galaxy Nexus

Uređaj podržava LTE, HSPA+ i posjeduje Super AMOLED HD ekran s više boja nego većina TV-a, te nudi jedan od najboljih kontrasta, 100.000 naspram 1 (crno - bijela boja omjer). Uređaj ima 4.65 inčni ekran a razlučivost mu iznosi 1289x720 točaka, što je ujedno nativna rezolucija Androida 4.0.

Odmah se primjećuje totalni redizajn, proizvod je veoma ergonomičan, puno je tanji od Galaxy S i Galaxy S2 uređaja. Zaobljen je i odlično sjeda u svaki džep. Izgleda veće, ali se ne "osjeti" da je veći.

galaxy-nexus-2

Dodana je 5 megapikselna kamera (ništa od osam megapiksela), poradilo se na brzini uređaja i slikanja/snimanja video sadržaja (1080p), te je dodan barometar te NFC. Lako se dijele kontakti, a tu je i Pogopin.

Rečeno je kako Galaxy Nexus izlazi početkom studenog u Europi, Aziji i SAD-u, a distributer za Japan je NTT.

U 04:22 sati predstavljen je Android Ice Cream Sandwich 4.0

Roboto je novi skelet Androida, uzor su novine. Radi se novi predložak za OS, animacije, tipografiju. Mnoštvo novih animacija je dio Androida 4.0, miču se i rotiraju kada ništa ne radite na uređaju (npr. gledate video sadržaj). Podržava gestikulacije prstima.

Micanjem prstiju lijevo ili desno možete mjenjati ekrane s raznim sadržajem. Mnoštvo novih widgeta, kalendar, e-mail. Ice Cream Sandwich podržava pridruživanje widgeta aplikacijama te "skrolanje" kroz izbornike odmah u startu. Možete ih drag'n'drop tehnikom ubaciti u home screen i tamo ih proširivati (manipulacija)

Aplikacije

Notifikacijski sustav je totalno redizajniran. U totalnoj ste kontroli, nisu samo liste, već su fleksibilni i dolaze u obliku ikona za glazbu, kontakte, poruke itd. One nepotrebne bacite pokretom prstiju. Iz lockscreena možete otvarati notifikacije.

Aplikacija za SMS poruke je odlična.  Dodan je spellchecker, copy/paste funkcija nikad nije bila bolja, omogućeno je označavanje teksta i njegovo pomicanje u poruci s jednog na drugog mjesta. Talk to type opcija je omogućena, no sada je još bolja (brža, jednostavnija). Sustav odlično prepoznaje riječi poput "smiley face" i dobijete ":)". Samo počnete govoriti i automatski se pali ova funkcija.

Andoroid 4.0 je siguran - "Face Unlock", nova definicija upotrebe uređaja, zbog koje Android 4.0 može prepoznati vaše lice i nakon toga se otključa. Kolege iz Mobil.hr kažu kako demonstratori ovo nisu uspjeli napraviti na bini, ali garantiraju kako radi ispravno.

Novi Gmail radi odlično i dolazi s novim opcijama, kao što je novi action bar. Jednim klikom radite novu poruku i labele/predloške. Odaberite više poruka i arhivirajte ih odjednom (prisutna je i animacija). Gledate u poruke, a unutar sučelja su gumbi za brisanje, za novu poruku, dodatnu navigaciju, pretraživanje i naravno arhiviranje. Gmail je evoluirao, sada kod dodavanja ljudi u poruke vidite i ikone, a uređaj pamti ljude koje najviše kontaktirate. Možete pretražiti 30 poruka bez prisutnosti Interneta.

Fotografije se još lakše dijele, samo okrenite prstom lijevo i već ste u aplikaciji za snimanje/fotografiranje. Iz sučelja odmah možete slati (ponuđena je opcija) vaš video/fotografski uradak na druge uređaje ili na Google+ socijalnu mrežu. Zoom je nevjerojatno dobar, kamera može "pročitati" ljudska lica i označiti ih. Nema shuttera, uređaj iznimno brzo hvata slike.

Peoples aplikacija omogućava stvaranje vašeg profila i profila vaših prijatelja. Unutar sučelja samo stisnete na sliku i možete dobiti sve detalje. Čim netko ažurira status odmah dobijete obavijest. Sve je na jednom mjestu.

galxy-nexus-3

NFC tehnologija Android Beam omogućava dijeljenje gotovo svega između svih Android uređaja. Čitate neki članak? Dotaknite uređaje i gotovo odmah (u prve dvije sekunde) preselite članak na drugi uređaj. Isto vrijedi i za Google maps, preselite kartu gotovo automatski. Kada prislonite uređaj jedan uz drugog morate samo jednom "kucnuti" po svojem uređaju. Pravi "beam"! Tehnologija se koristi i za multiplayer igranje, a API je dostupan za programere.

U 05:00 predstavljanje je završeno, a kolege s Mobila vrlo vjerojatno nisu mogli zaspati nakon ovoliko uzbuđenja i informacija o Androidu Ice Cream Sandwichu 4.0 i Galaxy Nexusu.

Kako ste vi doživjeli predstavljanje Galaxy Nexusa i Androida 4.0 Ice Cream Sandwich? Ispričajte što mislite o ICS-u na Mobilovom forumu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam