Nalazite se
  • Zdravlje
  • Ručni biosenzor temeljen na nanocvjetovima
Članak
Objavljeno: 19.06.2016. 11:17

WSU 

Ručni biosenzor temeljen na nanocvjetovima

Nanocvjetovi mogu otkriti bakterije E. Coli prije nego se zarazite njima.

Ručni biosenzor temeljen na nanocvjetovima

Escherichia Coli ili skraćeno E. Coli je široko rasprostranjena bakterija koja ulazi u hranu tijekom njezine proizvodnje (u najvećem broju slučajeva u meso i povrće) te prelazi u čovjekov probavni sustav. U načelu nikada nećete znati da ste zaraženi sve dok iz crijeva ne uđe u krvotok, te dalje u određene organe, gdje izaziva ozbiljne zdravstvene probleme u vidu upala.

Znanstvenici sveučilišta Washington State University (WSU) razvijaju ručni biosenzor koji može detektirati i najmanje količine patogena u hrani. Njihov biosenzor za koji se još čeka odobrenje patenta, temelji se na nanočesticama koje uključuju organske i anorganske komponente, te dolaze u obliku sićušnih cvjetića.

Ti "nanocvijetovi" mogu zarobiti enzime bakterija te ih pojačati kako bi se mogli prepoznati običnim pH indikatorskim trakicama.

Prema riječima vođe ovog istraživanja Yuehea Lina, WSU planira koristiti te nanocvjetove za izradu jednostavnih biosenzora koji će biti slični danas svima dostupnim testovima na trudnoću.

Znanstvenici ne namjeravaju ovo koristiti isključivo za otkrivanje E. Coli, već podešavanjem komponenti u nanocvjetovima žele razviti biosenzore koji će moći uočiti i druge patogene poput salmonele, a također ih žele koristiti i za inačice koje će detektirati markere za razne bolesti, uključujući rak.

Izvor: WSU

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam