Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Mladić koji je živio 17 mjeseci bez srca
Članak
Objavljeno: 09.06.2016. 10:27

Sveučilište Michigan 

VIDEO: Mladić koji je živio 17 mjeseci bez srca

Nakon 555 dana života s mobilnim umjetnim srcem Larkinu transplantirano pravo i osjeća se odlično.

VIDEO: Mladić koji je živio 17 mjeseci bez srca

Steveu Larkinu (25), prije 17 mjeseci je ugrađeno umjetno nosivo srce SynCardia TAH (temporary total artificial heart), nakon što mu je dijagnosticirano teško oštećenje srca do kojeg je došlo uslijed nasljedne kardiomiopatije.

Nakon toga Larkin je stavljen na listu čekanja za transplantaciju, no nije želio ostati u bolnici, već se odlučio da mu na TAH srce spoje mobilni pogonski sustav pod nazivom "Freedom" težine od nekih 6 kilograma, kako bi se mogao kretati posvuda kao i njegovi vršnjaci, pa je povremeno znao čak zaigrati i košarku noseći na leđima naprtnjaču koja je njegovom srcu osiguravala stabilan rad.

U naprtnjači se nalazio sustav na pogon kompresiranim zrakom koji je zamjenjivao funkcije pravog srca, dok je Larkin čekao transplantaciju pravog srca od donora.

Obzirom na veliku listu čekanja, transplantaciju je čekao više od godinu dana, da bi se nakon 17 mjeseci vratio u Kardiovaskularni centar Frankel na Sveučilištu Michigan, gdje je napokon dobio srce od preminulog donora.

Ovih dana Larkin i Sveučilište Michigan su održali medijsku konferenciju, zahvaljujući kojoj je slučaj proglašen nacionalnim trijumfom američke medicinske znanosti, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Na konferenciji je bio i Stanov stariji brat Dominique koji je bolovao od iste nasljedne bolesti, te je kraće vrijeme također koristio TAH srce dok mu 2015. godine nije objavljena transplantacija.

Braća nisu skrivala oduševljenje što im je tehnologija omogućila relativno normalan život, a Steve je proteklih 17 mjeseci usporedio s vožnjom na "emocionalnom rollercoasteru", te se zahvalio nepoznatom donoru i izrazio želju da se upozna s njegovom obitelji.    

Liječnici navode da se TAH srce koristi u slučajevima kada zakažu obje strane srca, uslijed čega nije moguće koristiti druge sustave koji su uobičajeniji u kliničkoj praksi, no nitko nije znao da će ovo rješenje morati (i moći) zamjenjivati funkcije srca toliko dugo, što je najbolja reklama za proizvođača, tvrtku SynCardia Systems.  

Izvor: U-M Health System

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam