Nalazite se
  • Zdravlje
  • Stižu djeca s genima troje roditelja
Članak
Objavljeno: 12.06.2016. 11:30

Newcastle University 

Stižu djeca s genima troje roditelja

Kontroverzna metoda genetske manipulacije u embrijima namijenjena je da se izbjegnu nasljedne bolesti.

Stižu djeca s genima troje roditelja

Jedno od najkontroverznijih medicinskih istraživanja današnjice je razvoj metode kojom bi se pomoću in-vitro oplodnje u embrij insertirali određeni geni treće osobe.

Nakon više godina rada u teškim uvjetima uslijed zakonskih restrikcija i negativnog pritiska koji je dolazio od dijela javnosti i medija, znanstvenici Sveučilišta u Newcastleu, uspješno su testirali svoju metodu zamjene mitohondrija (MRT) na zdravim ljudskim embrijima donora. Ukoliko bi se ovaj tretman pokazao dovoljno sigurnim, testovi na ljudima bi mogli započeti kroz jednu do dvije godine.

MRT se koristi za uklanjanje defektnih mitohonmdrija koji se prenose s majke na dijete, te omogućuje zamjenu zdravima iz drugog donora ženskog spola. Posljedica toga je nastanak djeteta s "troje roditelja", čiji DNK i osobine većim dijelom potječu od majke i oca, dok treća osoba u njegove gene donosi samo 2 posto svojeg genetskog materijala koji ne služi za upravljanje važnijim značajkama poput kose i boje očiju.

Znanstvenici Sveučilišta u Newcastleu na MRT-u rade od 2010. godine, te su do sada znatno usavršili svoju metodu, no kako ne znamo kako će MRT utjecati na djecu kroz dulje razdoblje, za očekivati je da će ga testirati samo na muškoj djeci kroz čitavu generaciju (samo žene mogu prenijeti defektni mitohondrij).

Britanski parlament je 2015. godine dozvolio testove na ljudskim doniranim embrijima usprkos protestima Anglikanske crkve i drugih organizacija, a godinu dana kasnije je testiranje dozvolio i Komitet bioetičara američke administracije za hranu i lijekove (FDA), mada zabrana istraživanja od strane američkog Kongresa i dalje ostaje na snazi sve dok se ne odobri novi plan budžeta za medicinska istraživanja u SAD-u.

Obzirom da u svijetu postoje države poput Kine koje nemaju nikakvih restrikcija tog tipa, za očekivati je da će se upravo u njima razviti tretmani koji će pomoći jednom od 4000 novorođene djece koja se rađaju s defektnim mitohondrijem.

Protivnici manipuliranja ljudskim genima ovo nazivaju prvim korakom u kloniranju ljudi, no znanstvenici tvrde da im namjera nije stvaranje "super beba", već isključivo borba protiv nasljednih bolesti. 

Izvor: Nature

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam