Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Origami robot uklanja predmete i liječi želudac
Članak
Objavljeno: 13.05.2016. 10:22

MIT 

VIDEO: Origami robot uklanja predmete i liječi želudac

Robot se rastvara i formira iz tablete, a u želucu obavlja razne zahvate, dostavlja lijekove i uklanja strane predmete.

VIDEO: Origami robot uklanja predmete i liječi želudac

Možda ste vidjeli naš članak o MIT-evim sićušnim "origami" robotima koji se iz plošnog oblika sami preslože u formu koja im omogućuje kretanje i razne kompleksne zadaće. Ako ste mislili da je MIT želio samo dokazati da ih može napraviti, prevarili ste se, jer se projekt razvija za praktične primjene, a jednu od njih bi uskoro mogao naći u medicini.

U suradnji sa Sveučilištem u Sheffieldu i Institutom tehnologije u Tokiju, znanstvenici MIT-a su napravili "tabletu" koja se pretvara u origami robota koji se transformira u sićušnog "kirurga" koji je u stanju obavljati razne zahvate unutar vašeg želuca, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Robot je izrađen od sasušenog svinjskog crijeva, te je smješten u kapsulu (tabletu) koju progutate, a ona se potom rastopi u želucu pod djelovanjem želučane kiseline. Robot se tada transformira u oblik koji mu omogućuje izvođenje raznih zadaća, a u sebi sadrži sićušni magnet. Nakon toga se liječniku nudi mogućnost da izvan tijela upravlja robotom pomoću drugog magneta, a magnet ujedno ima mogućnost hvatanja metalnih predmeta, koje robot (i liječnik) potom mogu sprovesti van iz želuca.

Novi MIT-ev origami robot se po dizajnu prilično razlikuje od onog o kojem smo pisali, te se kreće korištenjem svojih uglova koji se mogu kačiti za površinu želuca. Znanstvenici su za demonstraciju tehnologije pokazali uklanjanje male "dugme-baterije", jer se u SAD-u godišnje zabilježi 3.500 slučajeva njihovog gutanja, što ponekada ima opasne posljedice ukoliko se kiselina iz baterije nađe u želucu.

Taško je reći kada bi se ova tehnologija mogla naći u kliničkoj primjeni, no svakako ćemo pratiti njezin razvoj jer bi mogla donijeti veliku korist u medicini i kirurgiji.

Izvor: MIT

Vezani sadržaji
Ključne riječi Robot MIT želudac origami
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam