Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.10.2015. 14:37

QRoSS 

VIDEO: Robot nalik na Droideka drona iz Star Warsa

Japanski robotičari napravili sferičnog robota koji se nakon kotrljanja osovi na noge poput filmskog uzora.

VIDEO: Robot nalik na Droideka drona iz Star Warsa

Nakon svjetlosnih molekula nalik na one koje čine lightsaber, još jedna tehnologija inspirirana Star Warsom dolazi u stvarnost. Ekipa znanstvenika i robotičara s Japanskog instituta tehnologije Chiba, nedavno je na IEEE/RSJ Međunarodnoj konferenciji inteligentnih robota i sustava, predstavila svojeg robota pod nazivom QRoSS (Quadruped Walking Robot With Spherical Shell).

Kao što možete vidjeti u ovom videu, robot se može baciti i zakotrljati poput sferične Explorer kamere, no kada se zaustavi, osovit će se na svoje 4 noge, uz čiju pomoć će se nastaviti kretati dalje.

Ideja je stoga vrlo nalik na Droideka robote iz Star Warsa, sa "sitnom" razlikom što QRoSS ne posjeduje energetski štit i lasersko naoružanje, barem ne zasad. 

Umjesto energetskog štita, njegovo tijelo štiti sferični kavez promjera 30 cm, koja služi za pasivno apsorbiranje udaraca, nalik na "školjku" SW robota.

Nakon što ispruži noge, robot se može kretati na svakoj vrsti terena brzinom od 0,1 m u sekundi, bez straha da će negdje zapeti, jer se kavez uvijek može okrenuti, kako bi se koristio drugu kombinaciju nogu.  

Znanstvenici Chiba instituta zasad nemaju namjeru ovog robota naoružati i pretvoriti u ratni stroj, već ga razvijaju s idejom da se jednog dana koristi za akcije potrage i spašavanja u oštećenim i strukturalno opasnim objektima. 

Izvor: Spectrum IEEE

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam