Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.10.2015. 13:09

Harvard 

Kateter s UV svjetlom zatvara rupe na srcu

Ovaj kateter omogućuje liječenje oštećenja na srcu bez invazivnog operativnog zahvata.

Kateter s UV svjetlom zatvara rupe na srcu

Neinvazivni uređaj koristi UV svijetlo za postavljanje zakrpi na srce. Image credit: Boston Children's Hospital

Zajedničkim radom znanstvenika dječje bolnice Boston Children Hospital, instituta Wyss za biološki inspirirano inženjerstvo na Sveučilištu Harvard, Harvardske škole za inženjerstvo i aplicirane znanosti (SEAS), te Karp laboratorija u bolnici Brigham and Women’s Hospital, izumljen je sustav koji omogućuje "krpanje rupa" na srcu neinvazivnom metodom, kakav do sada nije postojao.

Sustav se temelji na kateteru s UV svjetlom, biorazgradivim ljepilom i zakrpama, a funkcionira na taj način da se pacijentu kroz vene uvede kateter do mjesta koje treba zatvoriti. Nakon toga, kateter stvara balon kroz koji aplicira biorazgradivu zakrpu koja pomoću UV svjetla aktivira biorazgradivo ljepilo koje omogućuje da se prilijepi na oštećeno mjesto.

Nakon toga kateter se izvlači natrag kroz venu, čime se u potpunosti otklanja potreba za kirurškom intervencijom na otvorenom srcu.

Kao što možete vidjeti u ovom videu, nakon nekog vremena poslije zahvata, tkivo će polako prekriti zakrpu, koja će se razgraditi u organizmu bez ikakvih popratnih pojava.

Znanstvenici kažu da je ovo potpuno nova platforma za zatvaranje rana i svih vrsta rupa u tijelu, a obzirom da čitav proces traje manje od 5 minuta, predstavlja minimalan rizik po pacijenta, te mu omogućuje oporavak bez intenzivne njege.

Pored toga naglašavaju da brzina biorazgradnje zakrpe može varirati ovisno o tome kojom brzinom preko nje raste živo tkivo.

U sljedećoj fazi istraživanja znanstvenici će nastojati točno ustanoviti brzine biorazgradnje u raznim slučajevima, a krajem ove godine će započeti klinička testiranja ljepila na ljudima.  

Izvor: Harvard Wyss Institute

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam