Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.10.2015. 10:56

Nobel Foundation 

Nobelova nagrada za borbu protiv parazita

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu osvojili znanstvenici koji se bore protiv glista i malarije.

Nobelova nagrada za borbu protiv parazita

Komitet za dodjelu Nobelovih nagrada objavio je osvajače ovogodišnje nagrade za fiziologiju i medicinu. Pola nagrade je pripalo dvojici mikrobiologa, Williamu C. Campbellu i Satoshiju Omuri za razvoj novih tretmana za gliste, parazite koji mogu živjeti u ljudskom probavnom traktu, a druga polovica kineskoj znanstvenici Youyou Tu, koja je razvila učinkovitu metodu za liječenje malarije.

Campbell, profesor sveučilišta Drew University u New Jerseyu i Omura, profesor sveučilišta Kitasato University u Tokiju, osvojili su nagradu za otkriće "Streptomyces avermitilisa", bakterije koja je dovela do razvoja Avermectina, lijeka koji učinkovito pomože u liječenju parazitskih infekcija poput onhocerkoze (riječnog sljepila) i limfatične filatijaze koju izazivaju gliste, te dovodi do elefantijaze, bolesti koja stvara povećanje volumena kože i potkožnog tkiva, što dovodi do njihovog zadebljanja (pahidermatitisa), a ponekad i do velikih deformacija zahvaćenih dijelova. Pretpostavlja se da ove dvije bolesti zahvaćaju 240 milijuna ljudi u svijetu, najvećim dijelom u Africi i Aziji.

Youyou Tu, farmakologinja na Kineskoj akademiji tradicionalne kineske medicine, otkrila je aktivnu supstancu u pelinu, koja je dovela do razvoja lijeka Artemisinina, nove vrste antimalarika. Kada je Artemisinin izoliran 1972. godine, malarijski paraziti su bili  otporni na sve vrste tretmana, a u desetljećima nakon toga, postao je najčešće pripisivan antimalarik na svijetu. Tu je tako postala dvanaesta žena koja je osvojila Nobela za medicinu, te prva kineska znanstvenica koja je osvojila tu nagradu.

Valja naglasiti da su ova otkrića doista spasila milijune života, no ona su nastala 1970-ih i 1980-ih godina prošlog stoljeća, pa dio znanstvene zajednice smatra da Nobelov komitet radi previše usporeno za današnje doba, jer im treba dva ili više desetljeća da shvate koliko je neko otkriće važno za čovječanstvo.   

Izvor: Nobelprize.org

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam