Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.05.2013. 11:03

Kvantne mreže 

Los Alamos surfa kvantnim Internetom već 2 godine

Kvantne mreže mogle bi predstavljati novu generaciju sigurnijih komunikacijskih metoda.

Los Alamos surfa kvantnim Internetom već 2 godine

Mada se već duže vrijeme priča o mogućnosti da kvantne mreže jednog dana unesu novu dozu sigurnosti u mrežne komunikacije, tek smo ovih dana saznali da se jedna od njih već dvije godine koristi i testira u američkom Los Alamos National laboratoriju.

Los Alamosova mreža funkcionira na taj način da se na svakom nodeu nalazi kvantni ruter. Poruke se konvertiraju na tim "prekretnicama" u konvencionalne bitove, a potom rekonventiraju u nove enkriptirane poruke, koje se mogu na siguran način slati ka idućem nodeu i tako dalje.

Znanstvenici kažu kako je tijekom dvije i po godine funkcioniranja u njihovim laboratorijima ova mreže pokazala savršenu učinkovitost s vrlo malo poteškoća, no priznaju da još uvijek postoji sigurnosna rupa. Ona se nalazi u centralnom hubu koji rekonvertira podatke, za razliku od "čiste" kvantne mreže.

No bez obzira na to, znanstvenici tvrde kako se njihov hardver može jednostavno integrirati u bilo koje uređaje povezane optikom, poput TV set-top boxa, te je sustav još uvijek znantno sigurniji od bilo kojeg postojećeg sustava i definitivno bolji od osmoznakovnog WiFi koda koji se danas koristi.

Los Alamos kaže da je već okupio 14 velikih korporacija koje su zainteresirane za komercijalizaciju njihove tehnologije, te bi se prvi hubovi i ruteri mogli pojaviti na tržištu kroz godinu dana, mada će trebati više godina dok ova tehnologija u potpunosti "odraste" i proširi se svijetom.

Više podataka o sustavu kvantne mreže koju koristi Los Alamos pogledajte u ovom PDF-u.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam