Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Baterije superautomobila u invalidskim kolicima
Članak
Objavljeno: 22.07.2014. 15:18

Rimac 

VIDEO: Baterije superautomobila u invalidskim kolicima

Tehnologija baterija korištenih u Concept One automobilu promijenila život invalidu.

VIDEO: Baterije superautomobila u invalidskim kolicima

Rolly Bugnar, bistar mladić koji je zbog teškog invaliditeta vezan uz invalidska kolica, imao je veliki problem sa svojim električnim kolicima, jer su mu njihove baterije omogućavale domet do maksimalnih 10 kilometara, s time da im je nakon vrlo kratkog razdoblja korištenja kapacitet znatno pao. Ovaj mladić je stoga jednog dana pisao tvrtki Rimac Automobili s idejom da mu pomognu poboljšati kolica, a ekipa koja proizvodi superautomobile i električne bicikle, rado se odazvala.

Mate Rimac i njegov tim tako su kolica odlučili unaprijediti pomoću svojeg baterijskog sustava iz e-bicikla Greyp G12, BMS-a (Battery Management System), VCU-a (Vehicle Control Unit) i HMI sučelja (Human Machine Interface).

Nakon mjeseci prilagodbe i dorade, Rollyu su isporučili kolica koja sada s jednim punjenjem baterija imaju doseg do 60 km, a težina baterijskog paketa je smanjena s 31,7 na 21,1 kg.

Prema Rimčevim predviđanjima, novi baterijski sustav trebao bi mu omogućiti punih 10 godina vožnje bez gubitka kapaciteta, što je 10 puta više od standardnih baterija koje je posjedovao prije, jer ih je morao mijenjati svake godine.

Mate Rimac naglašava kako je ovo bio pilot projekt, te za sada nemaju planove za njegovu komercijalizaciju.

Pozdravljamo ovu gestu Mate Rimca i njegove ekipe, a Rollyu želimo da nakon kolica, u njegovom kraju "nadogradnju" dobiju i ceste.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam