Nalazite se
  • Pop Tech
  • Svjetski brzinski rekord električnim automobilom
Članak
Objavljeno: 05.10.2011. 15:57

Electric Blue 

Svjetski brzinski rekord električnim automobilom

Ekipa studenata sveučilišta BYU, električnim je automobilom oborila svjetski brzinski rekord u svojoj klasi.

Svjetski brzinski rekord električnim automobilom

U klasi E1, odnosno za električne automobile lakše od 499 kilograma, novi svjetski brzinski rekord za vozila na kotačima sada iznosi 250,7 km/h.

electric_blue-2

Rekord vozilom Electric Blue postignut je na slanom jezeru Bonneville u američkoj državi Utah, a valja naglasiti kako su studenti sveučilišta Brigham Young University tijekom druge vožnje dostigli brzinu od čak 281 km/h, no prema propozicijama natjecanja za najbrža vozila, računa se prosjek između dvije vožnje.

Za upravljačem vozila koje je oborilo ovaj rekord, tijekom obje vožnje nalazio se Jim Burkdoll, inače predsjednik Salt Flats Racing asocijacije države Utah.

Čitav projekt kojim je BYU nastojao postići ovaj rekord, razvijao se tijekom punih 7 godina, a prošle godine su bili vrlo blizu, kada su istim vozilom u prvoj vožnji postigli brzinu od 223,7 km/h, no u drugoj se vožnji automobil prevrnuo na bok i oštetio, srećom bez posljedica po vozača.

Čestitamo ekipi Sveučilišta BYU, no mislimo kako bi i naš Mate Rimac imao što za reći na slanom jezeru, vozeći jedan od svojih električnih automobila.

VIDEO

Electric Blue - Obaranje brzinskog rekorda u klasi E1 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam