Nalazite se
  • Pop Tech
  • Stiže savitljivo staklo koje generira energiju
Članak
Objavljeno: 06.02.2017. 16:49

SolarWindow 

Stiže savitljivo staklo koje generira energiju

Prozirna prozorska stakla sa svojstvom prikupljanja sunčeve energije biti će deblja samo milimetar od standardnih.

Stiže savitljivo staklo koje generira energiju

Tvrtka SolarWindow postala je poznata kada je proizvela prozirne tekuće pokrove za staklo sa svojstvom prikupljanja sunčeve energije, a sada je objavila kako je izradila savitljivo staklo s tim svojstvom. Ukoliko bi se njihova inovacija razvila na velikoj skali, uskoro bi se ta tehnologija mogla ugraditi u građevinske projekte širom svijeta, odnosno u zgrade koje će biti još više energetski učinkovite.

Znanstvenici SolarWindowa su tijekom testiranja dodali slojeve svojeg tekućeg pokrova na Corning Willow staklo, a potom su ga izlagali uvjetima koji su simulirali visoki pritisak i temperature koje se pojavljuju tijekom komercijalne proizvodnje stakla i prozora.

12_NewEnergyTech_331-Final

Konačni rezultat toga je prozirna staklena "naljepnica" koja nije deblja od prosječne vizitke, a posjeduje svojstvo prikupljanja sunčeve energije poput fotonaponskih ploča.

SolarWindow je zaključio da bi apliciranje tih "listova" na postojeće prozore nebodera moglo znatno smanjiti račune za struju jer bi se čitave zgrade mogle pretvoriti u vertikalne generatore energije.

Pored toga, njihovo staklo bi se moglo koristiti i na drugim ravnim i zakrivljenim površinama, uključujući automobile, kamione, busove, zrakoplove i brodove.

Također navode kako bi ova tehnologija na zgradama mogla generirati 50 puta više energije od tradicionalnih krovnih sunčevih ploča, te bi se ugradnja na neboderu od 50 katova mogla isplatiti za manje od jedne godine.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam