Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Vjetroturbina maše krilima poput ptice
Članak
Objavljeno: 30.01.2017. 12:52

Tyer Wind 

VIDEO: Vjetroturbina maše krilima poput ptice

Revolucionarna vjetroturbina imitira kolibrića za stvaranje čiste energije.

VIDEO: Vjetroturbina maše krilima poput ptice

Inženjeri tvrtke Tyer Wind iz Tunisa predstavili su revolucionarni iskorak na polju mehanike, vjetroturbinu koja doslovce maše krilima poput ptice. Točnije rečeno, Tunižani su se poslužili kolibrićem kao uzorom iz prirode, kako bi napravili vjetroturbinu za koju tvrde da je vrlo učinkovita i isplativa za komercijalno korištenje.

Inženjeri su replicirali mehanizam koji omogućuje let kolibrićima na mjestu, pa su izradili vjetroturbinu s dvije vertikalne osovine od ugljičnih vlakana, od kojih je svaka dužine od 1,6 m, a u stanju je konvertirati kinetičku energiju vjetra u električnu energiju. Mahanjem krila vjetroturbina takve veličine u stanju je stvoriti output od 1 kW energije, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Tyer Wind kaže da je ovo prvi puta da jedan mehanički uređaj uspješno imitira pokrete kolibrića, a prva vjetroturbina već je instalirana u Tunisu. Inženjeri navode da su vrlo zadovoljni prvim testovima u kojima su isprobali energetsku učinkovitost, aerodinamiku i otpor materijala, a sve tehničke detalje možete potražiti u ovom PDF-u.

Tyer Wind

Također navode da se njihova tehnologija temelji na Aouinian 3D kinematici koju je izumio inovator Anis Aouini, te je u stanju imitirati životinjsku kinematiku, što uključuje primjere poput kolibrića, letećih insekata te peraja riba na vrlo učinkovit i prirodan način. Aouini kaže da tehnologija ima mogućnosti primjene u mnogim područjima, uključujući energiju vjetra, motore s unutarnjim i vanjskim sagorijevanjem, pumpe i pogonske sustave plovila.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam