Nalazite se
  • Pop Tech
  • Ruski avion će na visini od 3 m prevoziti 500 tona
Članak
Objavljeno: 05.02.2017. 11:24

TsAGI 

Ruski avion će na visini od 3 m prevoziti 500 tona

Ruski inženjeri razvijaju teretnu letjelicu koja će iskoristiti djelovanje blizine tla.

Ruski avion će na visini od 3 m prevoziti 500 tona

Znanstvenici i inženjeri ruskog istraživačkog instituta TsAGI (Central AeroHydrodynamic Institute N.E. Zhukovsky), predstavili su koncept letjelice namijenjene interkontinentalnom teretnom prijevozu, koja će biti u stanju prevoziti do 500 tona tereta (uključujući kontejnere) na velike udaljenosti uz veliku energetsku učinkovitost.

Zahvaljujući svojim kratkim i širokim krilima, letjelica će letjeti na visinama između 3 i 12 metara iznad vode korištenjem takozvanog "djelovanja blizine tla" (ground effecta), što će ispod njezinog trupa velike površine stvoriti svojevrsni zračni jastuk, čime će štedjeti gorivo.

1cddbed480e221875e8a2612603ba663

Pored toga inženjeri su za pogon odabrali tekući prirodni plin, odnosno kriogeno gorivo koje ima veću učinkovitost u odnosu na kerozin, te je znatno manje štetno po okoliš.

Znanstvenici su u zračnom tunelu već započeli s testiranjem aerodinamičnosti na smanjenom modelu te su vrlo zadovoljni inicijalnim testovima i vjeruju da će ovo predstavljati brz i učinkovit transportni sustav budućnosti.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam