Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.04.2016. 09:48

Mladi tehničari 

Vidi na državnom natjecanju mladih tehničara

Hrvatski učenici pokazali da u njima čuče veliki talenti za tehnologiju i inovacije.

Vidi na državnom natjecanju mladih tehničara

U suorganizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatske zajednice tehničke kulture organizirano je 58. natjecanje mladih tehničara Republike Hrvatske u Primoštenu od 30. ožujka do 1. travnja ove godine. Natjecanje se odvijalo u Hotelu Zora, a domaćin je bila Osnovna škola Primošten.

Na svečanom otvaranju, 30. ožujka 2016., nazočne su pozdravili u ime Agencije za odgoj i obrazovanje viši savjetnik Žarko Bošnjak, prof., u ime HZTK predsjednik Ivan Vlainić i u ime domaćina, ravnatelj OŠ Primošten Nedjeljko Marinov.

Predsjednik HZTK, Ivan Vlainić, je u svom govoru rekao kako je siguran da među prisutnima sjedi i neki novi Mate Rimac, što su djeca  i ostali pristuni dočekali velikim pljeskom. 

Na natjecanju je sudjelovalo 256 djece od 5. do 8. razrada osnovnih škola, najboljih sa školskih,/klupskih, te potom županijskih natjecanja, u ukupnoj konkurenciji od 7683 učenika.

DSCF7121

 

Obzirom da je donator natjecanja bila i naša izdavačka kuća, svaki mladi natjecatelj je dobio časopis Vidi,  čime smo  i mi dali doprinos podizanju njihovog interesa za ICT, tehnologiju i inovacije. 

U svakoj kategoriji natjecanje se odvijalo u tri faze. U prvoj su učenici riješavali test,  druga faza se sastojala od praktičnog rada, za koju su imali 12 školskih sati, i u trećoj fazi učenici su imali do 5 minuta vremena da svoje radove predstave pred komisijom.

Učenici su izrađivali različite tehničke tvorevine: automatski uspornik (ležeći policajac), drveni most, škrinju i hranilicu za ptice (sjenicu), model električnog uređaja koji prikazuje dio rasvjetnog i signalizacijskog sustava automobila, elektronički sklop koji proizvodi hipnotizirajuće bljeskove, robotsko vozilo koje u slučaju požara prevozi zadani predmet na sigurno područje, hvataljku s metalnom drškom i koordinatni stol.

S0137039

 

Konstruirali su i programirali robota koji spašava "žrtvu", te su se orijentirali u otvorenom prostoru uz pomoć zemljovida, kompasa i PMR radio stanice. Mladi fotografi istraživali su i vizualno se izražavali na temu Svjedoci prošlih vremena.

Nakon dva naporna dana, i uzbudljivog finala, u petak 1. travnja su proglašeni pobjednici u svih 12 područja u kojima su se natjecali:

 • Maja Profeta, 6. raz., OŠ Sveti Križ Začretje, Sv. Križ Začretje, područje natjecanja: maketarstvo i modelarstvo
 • Karlo Piškorić, 6. raz., OŠ Vladimir Nazor, Križevci, područje natjecanja: graditeljstvo
 • Nikolina Novak, 7. raz., OŠ Štrigova, Štrigova, područje natjecanja: obrada materijala
 • Marko Perišić, 7. raz., OŠ Vjekoslava Paraća, Solin, područje natjecanja: strojarske konstrukcije
 • Zvonimir Haramustek, 8. raz., OŠ Miroslava Krleže, Čepin, područje natjecanja: elektronika
 • Josip Rojtinić, 8. raz., OŠ Dragutina Domjanića, Sveti Ivan Zelina, područje natjecanja: elektrotehnika
 • Josip Smetiško, 6. raz., OŠ Gustava Krkleca, Zagreb, područje natjecanja: robotika
 • Sven Palac, 7. raz., OŠ Gustava Krkleca, Zagreb, područje natjecanja: automatika
 • Marie Kinkela, 8. raz., OŠ Vladimir Gortan, Rijeka, područje natjecanja: fotografija
 • Marina Hajdarović, 7. raz., OŠ Jure Kaštelana, Zagreb, područje natjecanja: modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina
 • Josip Capan, 7. raz., OŠ Tenja, Tenja, područje natjecanja: orijentacija i komunikacija
 • Grgur Premec, 7. raz., I. OŠ Dugave, Zagreb, područje natjecanja: robotsko spašavanje žrtve. 
DSCF7103

Na završnoj svečanosti, uz proglašenje najboljih, u ime Agencije za odgoj i obrazovanje gospodin Žarko Bošnjak podijelio je pohvalnice natjecateljima. Hrvatska zajednica tehničke kulture nagradila je 12 prvoplasiranih besplatnim sudjelovanjem u Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici. Nagrade je uručila glavna tajnica HZTK Zdenka Terek, dipl. oecc.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam