Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.01.2016. 14:27

Google Cultural Institute 

Hrvatska umjetnost u Street Viewu

Google vam od sada omogućuje online razgledavanje umjetničkih djela iz MUO-a i Galerije naivne umjetnosti Hlebine

Hrvatska umjetnost u Street Viewu

Projekt Google Cultural od danas omogućuje uživanje u više od 200 umjetničkih djela Muzeja za umjetnost i obrt (MUO), te 154 djela iz Galerije naivne umjetnosti Hlebine koja se nalazi u sklopu Muzeja grada Koprivnice.

Ljubitelji umjetnosti širom svijeta sada će moći putem ove poveznice posjećivati virtualne izložbe, gledati slike izložaka u visokoj razlučivosti, te šetati zagrebačkim Muzejom za umjetnost i obrt pomoću Street Viewa, dok će na izložbi Galerije naivne umjetnosti Hlebine moći pogledati naše čuvene naivce poput Ivana Generalića i Marka Viriusa.

U svojem medijskom priopćenju MUO i Hlebinci izdvajaju:

Neki od najvažnijih izložaka online izložbe MUO-a su: 

Pladanj s prikazom trijumfa Bakha i Arijadne, izuzetno reprezentativan primjerak engleskog srebrnarstva inspiriran motivima klasične antike. Nacrt je izveo Thomas Stothard, crtač koji je izvodio narudžbe za tvrtku Rundell & Bridge, dok je pladanj proizveden u radionici u Dean Streetu u Londonu koju je vodio Paul Storr.

 Sat kojim je obilježen prvi let balona koji su 1783. konstruirala braća Montgolfier. Kućište sata oblikovno je srodno modelu za neizvedeni spomenik prvom letu balona, što ga je 1784. po narudžbi pariške Direction des Bâtiments izradio francuski kipar Claude Michel Clodion. Ovaj sat, rađen prema Clodionovom modelu, izuzetan je i rijedak artefakt koji nosi stilske osobine rokokoa i nadolazećeg klasicizma.

Djela vodećih hrvatskih autora, Tomislava Krizmana, Antonije Krasnik, Roberta Frangeša Mihanovića, Raoula Goldonija, Ive Kerdića, Borisa Bućana, Ljube Babića, Ivana Picelja, Ede Murtića i drugih. 

Galerija naivne umjetnosti Hlebine

Neki od najvažnijih izložaka online izložbe Galerije naivne umjetnosti Hlebine su:

Ivan Generalić,  doajen hrvatske naivne umjetnosti predstavljen je vlastitom donacijom (koja je i dio stalnog postava) iz 1980. godine. Donaciju uglavnom čine radovi monumentalnih dimenzija, zadnje faze njegova stvaralaštva u kojoj spaja dotadašnje slikarsko i životno iskustvo.

MirkoVirius je također pripadnik prve generacije Hlebinske škole, uz I. Generalića i Franju Mraza. Njegove su slike veristički prikazi surove seoske svakodnevice, svojevrsni dokumenti minulog vremena u kojima oslikava ono stvarno viđeno i doživljeno bez idealizacija, vrlo preciznom fizičkom i psihološkom karakterizacijom likova čime nastoji kritizirati bijedan položaj seljaka i boriti se za pravdu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam