Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.04.2016. 14:03

Roaming 

Nove niže cijene roaminga u Hrvatskoj

Od 30. travnja 2016. smanjuju se cijene korištenja mobilnih telefona u roamingu u zemljama EU.

Nove niže cijene roaminga u Hrvatskoj

Možda vam je poznato da se od 15. srpnja 2017. godine u potpunosti ukida naplaćivanje roaminga u zemljama članicama Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj. To novo "pravilo igre" za europske telekome izglasano je u lipnju prošle godine, nakon pregovora Europskog parlamenta i zemalja članica EU, a ujedno je objavljeno da će se u travnju 2016. cijene sniziti, što se doista dogodilo.

Naši kolege s portala Mobil.hr donose detaljni pregled novih cijena usluga roaminga u Hrvatskoj, pa vjerujemo da će vam biti zanimljive, barem u prijelaznom razdoblju dok čekate na potpuno ukidanje naplaćivanja. 

SMS poruke u roamingu

Što se tiče cijene slanja SMS poruka dok ste u roamingu (isto se sve u našem tekstu odnosi i na strane turiste koji će dolaziti u Hrvatsku), ukoliko u vašoj tarifi imate uključene SMS poruke prema ostalim mrežama u Republici Hrvatskoj, tada će vas slanje jedne SMS poruke u roamingu koštati 0,19 kuna. Ako u tarifi imate uključenih 100 SMS poruka, slanje stoprve (101) SMS poruke i svake sljedeće će vas koštati onoliko koliko SMS poruku inače plaćate u Hrvatskoj prema drugim mrežama (na primjer 0,33 kn) plus roaming dodatak od 0,19 kn. Dakle, ukupno u ovom slučaju cijena poslanog SMS-a iznosi 0,52 kn/SMS. Maksimalni iznos koji vam može biti naplaćen ograničen je na 0,57 kn/SMS.

MMS poruke u roamingu

Slanje MMS poruke se naplaćuje po istom sistemu kao i za SMS poruke - na cijenu koju inače plaćate u Hrvatskoj (recimo da je 0,88 kn/MMS) dodaje se roaming dodatak od 0,47 kn/MMS. Konkretno bi u ovom slučaju cijena iznosila 1,35 kn/MMS. Maksimalni iznos koji vam može biti naplaćen ograničen je na 1,90 kn/MMS.

Podatkovni (data / internet) prijenos u roamingu

Zasigurno vas zanima koliko ćemo plaćati surfanje internetom i podatkovni promet u roamingu. Ukoliko u svojoj tarifi imate aktiviran neki surf paket, onda ćete po svakom prenesenom megabajtu platiti 0,47 kn/MB. Ukoliko u svojoj tarifi nemate podatkovni paket tada ćete platiti cijenu koju inače plaćate po megabajtu plus onih 0,47 kn/MB. Ukoliko u vašem tarifnom modelu 1 MB plaćate 0,88 kn tada će vas 1 MB u roamingu koštati 1,35 kn. Maksimalni iznos koji vam može biti naplaćen ograničen je na 1,90 kn/MB.

Odlazni poziv u roamingu

Ukoliko u roamingu želite nekoga nazvati čiji je broj također unutar EU, tada se opet primjenjuje isti princip kao i kod SMS/MMS/data paketa - ako vaša tarifa sadrži besplatne minute prema drugim mrežama u Hrvatskoj, platit ćete samo roaming dodatak od 0,47 kn/min. Ako nemate tarifu koja uključuje besplatne minute razgovora prema ostalim mrežama u Hrvatskoj, u tom ćete slučaju u roamingu za minutu odlaznog poziva platiti iznos koji inače plaćate za odlazne pozive u Hrvatskoj prema drugim mrežama (recimo da je 0,88 kn/min) plus roaming dodatak od 0,47 kn. Sveukupno, cijena odlazne minute će vas koštati u ovom slučaju 1,35 kn/min.

Ukoliko u Hrvatskoj plaćate naknadu za uspostavu poziva, onda i nju treba dodati prethodno navedenim cijenama (naravno, samo u slučaju prve minute). Treba istaknuti kako maksimalni iznos ne može prelaziti 1,81 kn/min.

Nove cijene vrijede od 30.04.2016. do 15.06.2017, kada se u potpunosti ukida roaming u EU i naplaćuju cijene koje vrijede u domaćim mrežama (dakle, kao da usluge koristite u Hrvatskoj).

Nažalost, to ne znači da ćete u roamingu moći pričati satima ili trošiti gigabajte podataka, jer će se uvesti ograničenja, pa će se i od 15. lipnja 2017. godine naplaćivati isti iznosi kao ovi koji stupaju na snagu 30.04.2016., nakon što potrošite besplatni roaming sadržaj koji će u međuvremenu biti propisan. Eh da, niste valjda mislili da nema neke začkoljice.

Izvor: Mobil.hr

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam