Nalazite se
  • Zdravlje
  • Olovka za 3D printanje matičnih stanica
Članak
Objavljeno: 04.04.2016. 13:54

Biopen 

Olovka za 3D printanje matičnih stanica

Australski znanstvenici koriste "bioolovku" za 3D printanje ljudskih matičnih stanica.

Olovka za 3D printanje matičnih stanica

Uređaj pod nazivom Biopen koji su razvili znanstvenici u suradnji australskog ARC centra za elektomaterijalne znanosti (ACES) i ortopedski kirurzi bolnice St Vincent's u Melbourneu, dizajnirana je da omogući kirurzima "graviranje" prilagođenih hrskavičnih implantata tijekom operacija.

Korištenjem bio-tinte u hidrogelu koja prenosi i podržava žive ljudske matične stanice, te izlaganjem svjetlosti za njezino učvršćivanje, "olovka" omogućuje preživljavanje stanicama u čak 97 posto slučajeva.

Već nam je poznato da bioprinteri predstavljaju veliku nadu medicini i posebice protetici, te se već koriste za izradu kosti, tkiva i organa po sistemu printanja sloja po sloj materijala, no u nekim slučajevima poput "popravaka" hrskavice, važno je unaprijed znati točnu geometriju ozljede i prema njoj napraviti implanatat, što je veliki problem, jer se to vidi tek tijekom operacije.

Biopen olovka omogućuje da ju kirurg drži u svojoj ruci i precizno upravlja tretmanom popravljanja defekta punjem mjesta oštećenja navedenim biogelom.

Znanstvenici navode da su Biopen dizajnirali kako bi bio čim praktičniji za korištenje, te su ga izradili korištenjem 3D printane medicinske plastike i titanija. Uređaj je stoga mali, lagan, ergonomičan i podložan steriliziranju, a niskoenergetski izvor svjetla je spojen na njega kako bi učvršćivao "tintu" tijekom raspršivanja.

Znanstveni rad o ovom gadgetu objavljen je u publikaciji Biofabrication. 

Izvor: Electromaterials.edu.au

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam