Nalazite se
  • Zdravlje
  • Trackeri loši u mjerenju sagorijevanja kalorija
Članak
Objavljeno: 26.05.2017. 13:37

Stanford University 

Trackeri loši u mjerenju sagorijevanja kalorija

Testovi ukazuju da su neki trackeri u pametnim satovima i narukvicama još uvijek prilično neprecizni.

Trackeri loši u mjerenju sagorijevanja kalorija

Znastvenici Sveučilišta Stanford proveli su istraživanje fitness trackera ugrađenih u 7 pametnih satova i narukvica kako bi ustanovili koliko su doista precizni u prikupljanju podataka važnih za zdravlje korisnika. Kako bi to isprobali koristili su 60 volontera kojima su dali nosive gadgete dok su hodali, trčali i vozili bicikl. Nosivi uređaji su bili Apple Watch, Fitbit Surge, Basis Peak, Microsoft Band, PulseOn, MIP Alpha 2 i Samsung Gear S2.

Nakon provedene studije rezultati su upućivali da je 6 od 7 uređaja bilo prilično precizno u mjerenju srčanih otkucaja, uz pojavljivanje greške manje od 5%, dok je jedino Samsung Gear S2 iskazivao postotak pogreške od 6,8%.

Međutim, kada je na red došlo mjerenje utroška energije tijekom vježbe, čak 5 od 7 uređaja je u potpunosti prikazivalo pogrešne podatke, a niti jedan od pametnih satova i narukvica nije pojavljivanje grešaka doveo do razine ispod 20%.

Znanstvenici kažu da ovo potvrđuje njihova očekivanja da su trackeri u posljednje vrijeme postali prilično precizni u mjerenju ritma srčanih otkucaja, ali precizna tehnologija za mjerenje potrošnje energije (sagorijevanje kalorija) još uvijek nije stigla na tržište nosivih gadgeta.

Razloga za to može biti više, a jedan od glavnih je taj što sve osobe ne gube iste količine kalorija u vježbanju, pa recimo nakon prehodanih 10.000 koraka sagorijevanje može varirati između 400 i 800 kilokalorija, ovisno o visini i težini.

Također navode da je mjerenje sagorijevanja kalorija puno ozbiljnija zadaća nego što su je to u stanju odraditi trackeri, jer se u obzir moraju uzeti mnogi čimbenici koji uključuju visinu, težinu, postotak tjelesne masnoće, srčani ritam i druge vrijednosti.

Znanstvenici stoga pozivaju tvrtke koje tvrde da su njihovi trackeri precizni, da objave javno rezultate svojih istraživanja kao što su to učinili oni na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam