Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Srčano tkivo raste na listovima špinata
Članak
Objavljeno: 27.03.2017. 11:31

Bioinženjering 

VIDEO: Srčano tkivo raste na listovima špinata

Znanstvenici na listovima špinata uzgajaju funkcionalne stanice ljudskog srčanog tkiva.

VIDEO: Srčano tkivo raste na listovima špinata

Jedan od najvećih izazova današnje medicinske znanosti je regeneracija ljudskog tkiva, kostiju, pa čak i čitavih organa uzgojem u laboratoriju. Drugim riječima, ako ćete u nekom trenutku trebati "rezervne" dijelove za svoje tijelo, nećete ovisiti o živim ili preminulim donorima, već ćete dobiti zamjenske dijelove koji će se izrađivati bioinženjeringom u specijalnim "radionicama".  

Znanstvenici sveučilišta WIP (Worcester Polytechnic Institute) sada su se uhvatili novog izazova, uzgoja vaskularnog sustava koji dovodi krv duboko u novostvoreno tkivo.

Obzirom da postojeće tehnike koje se razvijaju poput 3D printanja tkiva nisu u stanju izraditi mrežu krvožilja na kapilarnoj skali koja je potrebna za dostavu kisika, nutrijenata i esencijalnih molekula za pravilan rast tkiva, posegli su za biljkama, konkretno u ovom slučaju za špinatom.

Koristeći listove špinata kojima su uklonili stanice, znanstvenici su ih upotrijebili kao "šalung" za uzgoj stanica ljudskog srčanog tkiva, kao što objašnjavaju u ovom videu.

"Mada se biljke i životinje fundamentalno razlikuju po načinu na koji transportiraju fluide, kemikalije i makromolekule, kod njih postoje iznenađujuće sličnosti u strukturama vaskularnih mreža", navode znanstvenici u svojoj studiji i kažu kako ovo otvara potencijal za novu vrstu znanosti koja će istraživati mimikriju između biljaka i životinja.

U svojim eksperimentima znanstvenici su uzgojili ljudske srčane stanice na listovima špinata kojima su uklonjene biljne stanice. Potom su u vaskularni sustav listova ugradili ljudske stanice koje čine krvne žile, pa bismo mogli reći da je špinat "primio infuziju". Ova studija služi kao dokaz koncepta da se listovi špinata mogu koristiti za uzgoj slojeva zdravog i funkcionalnog srčanog tkiva koje bi se jednog dana moglo koristiti za tretman liječenja bolesnika sa srčanim bolestima poput srčanog udara.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam