Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Janje živjelo u plastičnoj umjetnoj maternici
Članak
Objavljeno: 26.04.2017. 15:17

CHOP 

VIDEO: Janje živjelo u plastičnoj umjetnoj maternici

Tehnologija se razvija s ciljem da se ekstremno prijevremeno rođenim bebama omogući preživljavanje.

VIDEO: Janje živjelo u plastičnoj umjetnoj maternici

Znanstvenici Centra za fetalna istraživanja bolnice CHOP (Children’s Hospital of Philadelphia), u publikaciji Nature Communications objavili su studiju u kojoj opisuju metodu kojom su uspjeli omogućiti vanmaternično preživljavanje fetusu janjeta. Kako bi to bilo moguće znanstvenici su izradili plastičnu maternicu u kojoj je fetus imao sve što mu je potrebno za život i razvoj, uključujući krv bogatu hranjivim sastojcima i amnijsku tekućinu, odnosno plodnu vodu.

Znanstvenici naglašavaju da cilj ovog projekta nije u tome da umjetna maternica zamijeni pravu, već da se povećaju šanse za preživljavanje ekstremno prijevremeno rođenim fetusima na sličan način kao što to danas čine inkubatori.

U današnje doba djeca rođena oko 23. tjedna trudnoće smještaju se u inkubatore koji im između ostaloga pomažu u disanju, no ti sustavi mogu naškoditi razvoju njihovih pluća. Plastična maternica sadrži mješavinu tople vode i soli poput amnijske tekućine koju fetus guta i udiše svakodnevno kao u pravoj maternici, a umjesto posteljice kisik i nutrijente mu osigurava stroj spojen na pupčanu vrpcu, dok sav posao pumpanja odrađuje srce malog janjeta, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Jedan od najčešćih uzroka smrti dojenčadi je prijevremeni porod, pa su šanse za preživljavanja prije 23. tjedna trudnoće gotovo nikakve, nakon 23 tjedna 15%, nakon 24 tjedna 55%, a nakon 25 tjedana oko 80%.

Janje korišteno za test odgovaralo je starosti ljudskog fetusa od 23 tjedna trudnoće, a nakon 28 dana u umjetnoj maternici pluća su mu se dovoljno razvila da je moglo biti pušteno u vanjski svijet i samostalno udisati zrak. Nažalost po janje, ubrzo nakon poroda je eutanizirano jer su znanstvenici morali izvršiti detaljnu obdukciju kako bi ustanovili stupanj razvoja svih organa. 

Janje u umjetnoj maternici

Pred znanstvenicima se sada nalazi veliki broj testova na životinjama te predkliničkih testiranja prije nego što se ova metoda isproba na ljudima i počne spašavati živote prijevremeno rođenih beba.

Ne možemo se oteti dojmu da nas ovo podsjeća na SF filmove u kojima su umjetne maternice u budućnosti u potpunosti zamijenile klasičnu trudnoću i porode. Ako će jednog dana žene moći birati hoće li trudnoću proći u svojem tijelu ili će ju prepustiti umjetnoj maternici, doći ćemo i do tih scenarija. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam