Nalazite se
  • Zdravlje
  • Učinkovito cjepivo za prestanak pušenja
Članak
Objavljeno: 10.03.2016. 12:55

Scripps 

Učinkovito cjepivo za prestanak pušenja

Vaš imunološki sustav će uništiti molekule nikotina prije nego stignu u mozak.

Učinkovito cjepivo za prestanak pušenja

Prestanak pušenja je usprkos današnjem velikom razvoju medicine još uvijek jedan od velikih problema, jer prema statistikama samo 25 posto ljudi uspijeva apstinirati od cigareta duže od 6 mjeseci.

Razlog tome je što se glavni sastojak duhana nikotin ponaša istovremeno kao stimulans i sedativ, te je stoga jedna od najmoćnijih supstanci koje izazivaju ovisnost.

Znanstvenici Istraživačkog instituta Scripps napravili su cjepivo koje bi moglo imati veliki učinak u borbi protiv pušenja, te su svoja otkrića nedavno objavili u publikaciji Journal of Medicinal Chemistry.  Cjepiva za prestanak pušenja se razvijaju već duže vremena, no do sada su se pokazala učinkovitim u samo 30 posto pacijenata, no znanstvenici Scrippsa su proizveli novo "tweakanjem" molekula na koje tijelo stvara imunološku reakciju.

Svi molekularni spojevi imaju problem s tim što ovise o tome kako se različiti kemijski spojevi spajaju zajedno, pa su znanstvenici proizveli cjepivo koje djeluje samo na takozvane "ljevoruke" molekule nikotina. Uslijed takvog pristupa, cjepivo se u primjeni na miševima pokazalo učinkovitijim za 60 posto, što je potvrdila studija provedena tijekom prošle godine. Ukratko rečeno, imunološki sustav organizma uništava molekule nikotina prije nego stignu do mozak gdje se stvara osjećaj ugode.

Cjepivo protiv pusenja

Znanstvenici su sada cjepivo još poboljšali mijenjanjem molekula koje uzbunjuju imunološki sustav, te su utrenirane za napad na nikotin. Otkrili su kako se uz pomoć pravilne koncentracije nosećih proteina i molekula nikotina, kod miševa razvio snažan odgovor antitijela, što ukazuje na djelotvornost cjepiva. Pored toga miševima je ozbiljno otupio odgovor na nikotin kada su primili cjepivo, pa će znanstvenici sada istraživati fizikalnu dinamiku između različitih molekula u cjepivu i imunološkog sustava, kako bi otkrili pravilnu koncentraciju antitijela potrebnih za djelotvornost.

Pored toga planiraju testirati cjepivo na štakorima, što će im pružiti bolji uvid u to koliko cjepivo može biti klinički primjenjivo.

Mada se nikotinsko cjepivo još nije našlo na tržištu, studije poput ove ukazuju na učinkovitost, čime su otškrinuta i vrata za cijepljenje protiv drugih ovisnosti.

Izvor: Journal of Medicinal Chemistry

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam