Nalazite se
  • Zdravlje
  • Star Trek terapija: Laseri umjesto šivanja rana
Članak
Objavljeno: 13.02.2016. 11:19

Biorazradiva optika 

Star Trek terapija: Laseri umjesto šivanja rana

Nova metoda omogućuje zacjeljivanje unutarnjih rana na ljudskom tijelu.

Star Trek terapija: Laseri umjesto šivanja rana

Svi koji su pratili Star Trek serijal, vjerojatno se sjećaju gadgeta za zacjeljivanje rana koji omogućuje da nakon tretmana specijalnim laserskim svjetlom junaci TV serije gotovo trenutno zacjeljuju i to bez ikakvih ožiljaka. Ta tehnologija je do sada već bila primjenjivana u stvarnosti, ali samo na manjim površinskim oštećenjima tkiva i kože. 

ST lasersko liječenje rana Rikeru

Profesor Malte Gather, stručnjak za biofotoniku na Sveučilištu St Andrews i članovi njegovog tima, u suradnji s kolegama medicinskog fakulteta na Harvardu, razvili su novu tehniku koja svjetlost dovodi puno dublje u ljudsko tkivo nego što su to postizali drugi istraživači.

Metoda se temelji na fotokemijskom spajanju tkiva, pri čemu se svjetlost dodaje na ranu kako bi se stimuliralo izlječenje, što je do sada uspijevalo samo na površinskim ranama, a Gather i njegova ekipa su napravili biorazgradiva optička vlakna koja se mogu insertirati u tijelo kako bi se lokalno dostavila svjetlost za liječenje internih rana, na primjer nakon kirurških zahvata.

ncomms10374-f5

Optička vlakna se tradicionalno izrađuju od stakla ili plastike, te ostaju u ljudskom tijelu sve dok se kirurški ne uklone. Znanstvenici St Andrewsa i Harvarda su demonstrirali da se mogu izrađivati od materijala koji se razgrađuju u tijelu, čime se smanjuje rizik od oštećivanja "novopopravljenog" tkiva. Ovo otkriće će liječnicima pružiti mogućnost da zatvaraju tkivo iznutra bez stvaranja ožiljaka.

ncomms10374-f1

Profesor Gather smatra da će njihovo otkriće imati dubokosežni učinak na razvoj medicine.

"Razne optičke tehnike poput fotokemijskog spajanja tkiva i fotodinamičke terapije, zahtijevaju učinkovitu dostavu svjetla duboko u tkivo, no trenutna limitacija njegove penetracije stvara veliku prepreku za kliničku uporabu", kaže Gather i dodaje: "Posjedovanje biorazgradivih optičkih komponenti može transformirati fotomedicinu iz discipline u kojoj se svjetlo koristi eksterno, u novu paradigmu temeljenu na precizno upravljivom dovođenju svjetla za koje je oprema integrirana u tkivo".

ncomms10374-f4

Znanstvenici primjenu također vide u drugim područjima, uključujući dugoročnu fotodinamičku terapiju za liječenje raka, kao i za implantiranu endoskopiju nakon kirurškog zahvata, koja omogućuje gledanje i praćenje procesa ozdravljenja.

Ukratko rečeno, moglo bi se reći da su znanstvenici otišli dublje u svojim laserskim tretmanima nego njihovi kolege u Star Treku.

Izvor: Nature

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam