Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.10.2011. 15:21

E. coli 

Escherichia coli na selu

Znanstvenici drže kako je borbu protiv opasne bakterije E. coli najvažnije provesti u ruralnim sredinama.

Escherichia coli na selu

Znanstvenici koji rade na istraživanju Vijeća ruralne ekonomije i programa korištenja zemljišta Velike Britanije (RELU) smatraju kako je smanjenje rizika zaraze E. coli O157 na selu problem svih nas. To znači da bismo svi trebali preuzeti odgovornost, individualni stanovnici i posjetitelji, jednako kao i poljoprivrednici i vlada.

E. coli O157 je najčešća od štetnih sojeva bakterija i ta interdisciplinarna istraživanja istražila su ne samo njegova obilježja, već i kako ljudi doživljavaju E. coli O157, te kako njihovo ponašanje utječe na prijetnje koje bakterija predstavlja. E. coli O157 se mora progutati kako bi došlo do infekcije ljudi, a to može biti povezano s hranom, vodom ili dodirom s domaćim životinjama, osobito ovcama i govedima i njihovim izmetom. 

 bakterije mogu preživjeti u stajama ili na vratima farmi, gdje  ljudi redovito stavljaju svoje ruke 

Znanstvenici kažu da E. coli O157 infekcija nije problem kojeg se lako riješiti, a najučinkovitiji način rješavanja bilo bi da svatko usvoji ponašanje i strategije za smanjenje rizika. Za vlade na lokalnoj i nacionalnoj razini to znači bolje razumijevanje o tome gdje postoji najveći rizik i da postoje učinkovite inspekcije u klaonicama, te da se provode odgovarajuće mjere opreza  za posjetitelje otvorenih farmi.

Poljoprivrednici i osobe koje se bave seoskim turizmom moraju razmišljati o rizicima na svojoj zemlji jednako kao u klaonicama. Ukoliko, primjerice, pružaju kamperske objekte, važno je da se ne nalaze na područjima gdje su životinje nedavno bile na ispaši. To je vrlo važno, jer  bakterija E. coli O157 može preživjeti više od 15 tjedana u tlu i paši. Posjetitelji također trebaju biti svjesni opasnosti od zaraze i sami poduzeti odgovarajuće mjere. Mnogi ljudi znaju dosta o rizicima kontaminirane hrane i važnosti pranja povrća i ispravno kuhanog mesa, no istraživanje pokazuje kako 72 posto posjetitelja ruralnih područja nikada nije čulo za ove klice, ne znaju da su često prisutne u ruralnom okolišu, niti koliko dugo mogu tamo opstati.

Čak i u područjima gdje su bili visoki profili epidemije E. coli O157 i gdje su stanovnici puno bolje informirani, na primjer u Škotskoj regiji Grampian, stanovništvo ne smatra da se nalazi u rizičnoj zoni.

Dr. Norval Strachan sa Sveučilišta u Aberdeenu, voditelj istraživanja, objašnjava: "E. coli O157 može izazvati vrlo ozbiljne bolesti, osobito u male djece, ali naše istraživanje sugerira da svatko mora preuzeti odgovornost kako bi se smanjio rizik od ove opasne bakterije".

Činjenica je da je klica često prisutna u izmetu ovaca i goveda, te, dok na životinje ne utječe, može imati ozbiljne posljedice za ljude koji je progutaju, bilo preko kontaminirane hrane bilo boravkom u ruralnim sredinama. Istraživanja su pokazala da bakterije mogu preživjeti u stajama ili na vratima farmi, gdje  ljudi redovito stavljaju svoje ruke. Dakle, ako planirate piknik na području gdje su domaće životinje, to je nešto što trebate imati na umu.

"Jednostavne mjere opreza, poput pranja ruku sapunom i vodom pružaju najbolju zaštitu, osobito nakon dodirivanja domaćih životinja i prije rukovanja hranom. Ako je to nemoguće učiniti, jer voda nije dostupna, tada koristite vlažne maramice (po mogućnosti antibakterijske), sve dok ruke ne budu vidljivo čiste. Naravno ruke potom treba oprati vodom i sapunom prvom idućom prilikom", navodi Dr. Norval Strachan.

izvor: Znano.st

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam













       

*/-->