Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.05.2011. 10:30

EHEC 

Opasna crijevna bakterija

Prema riječima znanstvenika, bakterija se može prenositi i s čovjeka na čovjeka.

Opasna crijevna bakterija

Crijevna bakterija Escherichia coli (EHEC) koja ovih dana stvara veliku paniku širom Njemačke, u ljudski organizam dolazi preko hrane, a znanstvenici još uvijek traže odgovore zbog čega je došlo do masovne zaraze.

Prema riječima njemačkih medija, bakterija se počela širiti sa sjevera zemlje prema jugu i već je zahvatila 7 pokrajina. Broj oboljelih se popeo na više od 350 slučajeva, a najviše ih je registrirano u Hamburgu, gdje svako malo pristižu novi pacijenti. Najmlađi oboljeli ima samo 9 godina, dok je najstariji u dobi od 81 godine.
Veliki dio pacijenata smješten je na intenzivnu skrb, a nekoliko ih se nalazi u komi, te se liječnici bore za njihov život.

resize_image

Znanstvenici još uvijek pokušavaju otkriti razlog mutiranja bakterije EHEC

Znanstvenici navode kako osnovni oblik ove crijevne bakterije nije nov, no zbog nekog razloga je mutirala. Specifično za te bakterije je što proizvode posebne toksine, otrovne ćelije koje razaraju krvna zrnca čime  dolazi do slabokrvnosti, a krvna zrnca začepljuju uske žile bubrega, čime dolazi do njihovog oštećenja. Može se desiti da bubrezi zbog toga otkažu, a u najgorem slučaju infekcija bakterijama EHEC završava smrću.

 krvna zrnca začepljuju uske žile bubrega, čime može doći do njihovog otkazivanja i smrti 

Infekcija do koje dolazi djelovanjem ove bakterije je zarazna, a manifestira se povraćanjem, grčevima u želucu i krvavim proljevom. Bakterija se inače nalazi u crijevima krava, te se ljudi najčešće zaraze kontaktom sa životinjama ili unosom zaražene hrane.

Masovna zaraza nije direktno povezana s jedenjem goveđeg mesa, već s unosom sirovog povrća, najčešće salatama, koje se uzgajaju na površinama tretiranim stajskim gnojem. Posebno opasne su gotove salate koje se prodaju u zapakiranim plastičnim vrećicama ili kutijama, u kojima se bakterije mogu dugo održati, navode stručnjaci.
Stoga znanstvenici preporučuju da se salate na kojima piše da su već očišćene, svejedno svakako dobro operu prije uporabe, a drugo povrće prokuha.
Obzirom da se bakterija može prenijeti s čovjeka na čovjeka, pri kontaktu s osobama koje imaju proljev, vrlo je važna osobna higijena.

ehec-bacteria

Bakterija EHEC pod mikroskopom

Što se Hrvatske tiče, zdravstveni stručnjaci tvrde kako se kod nas hrana detaljno testira i trenutno ne postoji opasnost od masovne zaraze. No kako se crijevne bakterije i kod nas pojavljuju, preporučuju oprez pri kontaktima s osobama koje imaju želučane tegobe, termičku obradu hrane, te dobro pranje salata.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam