Nalazite se
  • Zdravlje
  • Lijek za EHEC: transfuzija krvi
Članak
Objavljeno: 09.06.2011. 10:36

EHEC 

Lijek za EHEC: transfuzija krvi

Broj zaraženih bakterijom EHEC u Njemačkoj i dalje se povećava.

Lijek za EHEC: transfuzija krvi

EU smatra kako je Njemačka otišla predaleko kad je prozvala Španjolsku kao izvor zaraze, što se kasnije ispostavilo potpuno netočnom optužbom. O pitanju mogućeg plaćanja odštete Španjolskoj, koja je u proteklim tjednima zbog ovoga pretrpjela ozbiljne štete, EU se još ne izjašnjava, no Španjolci su prvu ponudu već odbili, pa je za očekivati veliko međunarodno suđenje.

U međuvremenu EU nastoji smirivati tenzije između ovih dviju država, te navodi kako se radi o ozbiljnoj krizi, ali da mjesta za paniku nema, jer je zaraza ograničena na područje Hamburga i može se držati lako pod kontrolom, običnim mjerama osobne higijene i pranjem namirnica.

Reinhard Burger s njemačkog instituta Robert Koch kaže kako je još prerano govoriti o prestanku opasnosti od zaraze EHEC bakterijom koja može dovesti do hemolitičko-uremijskog sindroma i smrti. Reinhard navodi kako je u slučaju uznapredovale bolesti jedini lijek poseban oblik transfuzije (ispiranja) krvi, no teško je za sada procijeniti može li pomoći svim pacijentima.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam