Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • VIDEO: E-automobili će s IBM-ovom baterijom prelaziti 800 km
Članak
Objavljeno: 21.04.2012. 08:58

Zračna baterija 

VIDEO: E-automobili će s IBM-ovom baterijom prelaziti 800 km

Za deset godina autonomija električnih automobila više neće predstavljati nikakav problem.

VIDEO: E-automobili će s IBM-ovom baterijom prelaziti 800 km

IBM je danas objavio kako je sklopio partnerstvo s dvije tvrtke, Asahi Kasei i Central Glasse, čiji znanstvenici će im pomoći da ubrzaju projekt baterije za električne automobile s autonomijom od 800 kilometara s jednim punjenjem.

Osnovna kemija koja stoji iza ove revolucionarne baterije prilično je jednostavna. Baterija kombinira kisik iz zraka i litijske ione kako bi kreirala litij peroksid i izazvala obrnutu reakciju kod punjenja i pražnjenja.

Upravo stoga ovu bateriju nazivaju "zračna baterija", a znanstvenici partnerskih tvrtki će im pomoći da tehnologiju demonstriraju već iduće godine, mada su još donedavno govorili kako je to projekt koji bi trebao zaživjeti između 2030. i 2040. godine.

"Tek sada znamo da smo postigli vrlo dobru elektrokemijsku reakciju. Problemi koje sad trebamo riješiti su sekundarni", kaže Winfried Wilcke, znanstvenik koji je ovaj projekt počeo voditi još 2009. unutar odjela IBM Research. "Pred nama se još uvijek nalazi nekoliko inženjerskih izazova, stoga je teško vjerovati da bi se nove baterije mogle početi ugrađivati u električne automobile u ovom desetljeću, no kako stvari stoje, naš razvoj je skratio projekt za najmanje 10 godina".

Koristeći simulacije na superračunalima, znanstvenici su otkrili novi sustav aktivnih komponenti elektrolita koji se razlikuju od onih na litij ionskim baterijama. IBM će koristiti dva elektrolita, jedan na anodi, a jedan na katodi, što će zahtijevati razvoj tehnologije membrana za upravljanje kretanjem iona, a tu će mu partnerske tvrtke uvelike pomoći.

Znanstvenici su koncept osnovne kemije uspješno demonstrirali u laboratoriju, pa vjeruju da će se obiteljski električni automobili s baterijom koja s jednim punjenjem omogućava 800 kilometara vožnje pojaviti na cestama između 2020. i 2030. godine. Mi nekako vjerujemo da bi oni to mogli i ranije realizirati, jer konkurencija ne spava. Tesla Motors je nedavno najavio kako će uskoro predstaviti svoju bateriju koja će automobilima dati autonomiju od 500 kilometara vožnje s jednim punjenjem.

VIDEO - Zrak-ionska baterija IBM Battery 500

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam