Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.08.2011. 01:25

Nanobaterija 

Najmanja baterija na svijetu

Najmanja nanobaterija na svijetu koju su nedavno proizveli znanstvenici američkog Sveučilišta Rice, manja je od debljine ljudske vlasi.

Najmanja baterija na svijetu

Ovo je osnovni prototip mikro baterije u kojoj su sve komponente postavljene u "sendvič", no u drugoj inačici znanstvenici su bateriju smjestili u jednu jedinu nano-žicu veličine 150 nanometara.

U današnje doba, vrlo često imamo priliku slušati o nanotehnologiji, koja će u budućnosti proizvoditi strojeve i robote mikroskopske veličine.

Takvi strojevi bi se mogli koristiti za razne namjene, no najčešće se govori o malim robotima koji bi se mogli ubrizgati ljudima u krvotok, dovesti ih do mjesta gdje se nalaze različite promjene, poput začepljenja žila ili tumora, koje bi potom operativno otklanjali.

Mada dobar dio znanstvenika tvrdi kako takve strojeve nije moguće proizvesti, jer postoje ograničenja u veličini do koje se i teoretski mogu smanjiti, drugi već rade na konkretnim projektima, poput tima Sveučilišta Rice, koji je svoj rad o najmanjoj nano bateriji na svijetu nedavno objavio u znanstvenoj publikaciji Američkog kemijskog udruženja Nano Letters.

 znanstvenici se nadaju kako će ove baterije u budućnosti prvo naći primjenu u napajanju medicinskih implantata 

U svom radu znanstvenici su opisali testiranje dvije vrste svojih hibrida baterija i super kondenzatora. Prvi izgleda poput sendviča u kojem se nalaze nikal/kositar anoda, te katoda od slojeva polietilenskog oksida (PEO) elektrolita i polianilina. Ta inačica je napravljena sa svrhom da se dokaže kako se litiumski ioni mogu efikasno kretati kroz anodu ka elektrolitu i potom ka superkondenzatorskoj katodi, koja pohranjuje ione u hrpi, omogućujući uređaju da se brzo puni i prazni, dok druga koristi iste mogućnosti, ali u jednoj nanožici.

Znanstvenici su proizveli mrežu veličine jednog centimetra u koju su smjestili tisuće baterija od nanožica, od koje je svaka veličine oko 150 nanometara.

Znajući kako je jedan nanometar milijarditi dio metra, odnosno tisuću puta manji od debljine ljdske vlasi, onda vam je jasno o kakvim se veličinama radi.

Nanobaterije već sada pokazuju dobar kapacitet, te se znanstvenici bave finim ugađanjem njihovog punjenja i pražnjenja, a trenutno do pada dolazi nakon 20 punih ciklusa.

Namjena ovih baterija još nije definirana, no znanstvenici se nadaju kako će u budućnosti prvo naći primjenu u napajanju medicinskih implantata.

Ovaj znanstveni rad su objavili mladi znanstvenici Sanketh Gowda i Xiaobo Zhan, apsolventi kemijskog inženjeringa Sveučilišta Rice.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam