Nalazite se
  • Pop Tech
  • Rekord gustoće energije u Li-ion bateriji
Članak
Objavljeno: 02.03.2012. 13:44

Envia 

Rekord gustoće energije u Li-ion bateriji

Nove Li-ion baterije mogu pohraniti dva puta više energije od postojećih.

Rekord gustoće energije u Li-ion bateriji

Tvrtka Envia Systems pohvalila se kako je uspjela postići gustoću energije na svojoj bateriji za električne automobile od 400 wattsati po jednom kilogramu, što je skoro dva puta više od postojećih ćelija na komercijalnom tržištu.

Ova tehnologija bi prema njihovom mišljenju trebala dovesti do značajnog pada cijena električnih automobila s dosegom od 300 milja (483 km), obzirom da će cijena baterijskog paketa pasti za više od 50%.

"Naš znanstveni i inženjerski tim je utrošio više od 25 milijuna sati kako bi proizveo svaku od aktivnih komponenti baterije, Si-C anodu, HCMR katodu i EHV elektrolit", rekao je dr Sujeet Kumar, suosnivač i predsjednik kompanije. 

Direktor tvrtke Atul Kapadia je na to dodao kako čitava industrija električnih vozila godišnje postiže 5% povećanje gustoće energije po kilogramu, pa je stoga njihova tehnologija koja je gustoću energije povećala za gotovo dva puta, veliki korak u njihovoj misiji razvoja električnih automobila s dometom od 300 milja s jednim baterijskim punjenjem.

Envia je još 2010. nagrađena od državnih američkih agencija Advanced Research Projects Agency i California Energy Commission za rad na baterijama za električna vozila, a prošle godine je poznati proizvođač automobila General Motors investirao 17 milijuna dolara u tu kompaniju.

Naravno, nama je ova vijest zanimljiva i zbog toga što vjerujemo kako će ta tehnologija omogućiti i znatno veću autonomnost prijenosnih računala, tableta i mobitela.

Grafički prikaz nastanka 45 Ah ćelija Envije

envia
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam